Header fallback 1

Oost NL verkoopt belang in Protifarm

Franse marktleider Ÿnsect neemt Ermelose meelwormkwekerij over

Oost NL verkoopt haar aandelen in het Ermelose Protifarm aan de Franse onderneming Ÿnsect. Ÿnsect is wereldwijd marktleider in de productie van insecteneiwitten als voedsel voor vee, vis en huisdieren. Protifarm is wereldwijd pionier in de productie van duurzame ingrediënten voor menselijke consumptie verkregen uit insecten. Het bedrijf kweekt op industriële schaal de Alphitobius diaperinus (ook wel bekend als de buffalokever) en verwerkt de larven van deze kever tot duurzame ingrediënten voor de voedingsindustrie. Daarmee heeft het bedrijf een van de oplossingen in handen voor de toenemende vraag naar duurzame en gezonde voeding. Beide bedrijven gaan stappen zetten in de productie van voedingssupplementen en sportvoeding uit insecten. De overname heeft geen gevolgen voor de vijftig werknemers van Protifarm.

protifarm

Oost NL investeerde in 2019 in Protifarm. Met de investering van Oost NL en andere investeerders kon Protifarm een stap zetten in de gewenste groei. Tom Mohrmann, CEO van Protifarm: “De afgelopen jaren hebben we kunnen doorgroeien in capaciteit. Ook optimaliseerden we onze kweek- en verwerkingsprocessen. We investeerden daarnaast in sales-, marketing- en R&D-activiteiten. Oost NL heeft ons daarbij geholpen. We zijn dankbaar voor de kansen die we kregen door onze voormalige aandeelhouders. We hopen met Ÿnsect een volgende groeistap te kunnen maken en onze internationale ambities te verwezenlijken.” Tom Mohrmann krijgt de taak om het bedrijf te integreren in Ÿnsect. Het bedrijf mikt net als Protifarm op de groeimarkt voor duurzame en gezonde alternatieven. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid gaf in januari groen licht voor producten uit meelwormen voor menselijke consumptie.

Bart Hoeflaak, teammanager Food bij Oost NL: Protifarm is een prachtig bedrijf met een maatschappelijk verantwoorde filosofie. Als aandeelhouder steunden en adviseerden we Protifarm daar waar mogelijk bij hun groei. Met Ÿnsect heeft Protifarm een grote sterke speler gevonden waarmee het kan uitgroeien tot internationale speler van formaat. Daarmee zit onze taak erop. Voor de regio is het goed als een agritech bedrijf als Protifarm zich hier kan blijven ontwikkelen.”

Dierlijk en plantaardig alternatief

De uit de buffalokevers verkregen ingrediënten, die Protifarm vermarkt onder het merk AdalbaPro, zijn niet alleen duurzaam maar ook gezond. Protifarm haalt belangrijke voedingstoffen uit het insect en maakt hiervan oplosbare poeders en getextureerde producten die zorgen voor binding en structuur in het eindproduct. De nutriënten omvatten alle essentiële aminozuren, vitamines (zoals B12), mineralen, vezels en gezonde vetten. “Onze AdalbaPro ingrediënten bevatten de kwaliteit van dierlijke proteïne en zijn tegelijkertijd duurzamer dan dierlijke en plantaardige alternatieven,” vertelt Mohrmann. “Daarmee is het the best of both worlds.” De AdalbaPro ingrediëntenlijn van Protifarm zijn grondstoffen voor eindproducten. Van de insecten zie je dan niets meer terug. “Voedselproducenten maken met onze ingrediënten producten als eiwitshakes, voedingsrepen, noedels, maar ook verrijken ze vlees of vleesalternatieven,” aldus Mohrmann.

10 miljard monden voeden

Naar schatting stijgt de wereldbevolking naar 10 miljard mensen in 2050. Om al die monden te voeden moet de voedselproductie met maar liefst 70% toenemen. Dat levert serieuze uitdagingen op voor de duurzaamheid van onze voedselproductie. De ‘duurzame eiwittransitie’ past in de groeiende behoefte en urgentie om ons voedselsysteem radicaal te hervormen, waarbij we onze eiwitten uit andere bronnen halen dan vlees, zoals plantaardige bronnen of insecten. Insecten worden door toepassing van “vertical farming” in lagen boven elkaar gekweekt. Hierdoor is weinig kweekruimte en amper water nodig. Ook de CO2-uitstoot is beperkt. De insecten leven op plantaardige zijstromen uit de voedingsindustrie. De voerconversie van insecten, vergeleken met traditionele life stock, is efficiënt en draagt bij aan het duurzame karakter van de kweek.