Oost NL

Oost NL investeert in de wegtrein van TRENS Solar Trains

TRENS Solar Trains ontwikkelt een elektrische wegtrein die de duurzame ontbrekende schakel kan zijn in personenvervoer en de bevoorrading van winkels en horeca in binnensteden. Oost NL investeert in het bedrijf samen met onder meer Demcon. Het bedrijf vestigt zich in Enschede.

image002-1-419x205

Innovatieve wegtrein

Voor de bevoorrading van winkels en horeca in binnensteden is behoefte aan compacte, duurzame voertuigen. TRENS Solar Trains heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld die ook geschikt is voor regionaal personenvervoer, zoals in stadscentra en op campussen, evenemententerreinen of pretparken.

De elektrische wegtrein van TRENS bestaat uit een tractor en een of meerdere wagons. De tractor wordt aangedreven vanuit een accu-systeem (lithiumijzerfosfaat) die in de avonduren wordt opgeladen. De capaciteit hiervan is zo groot dat tijdens bedrijf overdag niet hoeft te worden gestopt om bij te laden. Daarnaast wordt het accu-systeem bijgevoegd vanuit zonnepanelen die in het dak van de tractor en de wagons zijn geïntegreerd.

De ontvangst door de markt is heel positief, meldt directeur Henk Kleef. “In veel binnensteden worden de tijdvensters voor bevoorrading steeds krapper en sommige binnensteden zijn al helemaal op slot voor dieselauto’s. De conventionele logistiek met grote vrachtwagens die op één dag in meerdere steden winkels en horeca moeten bevoorraden, werkt niet meer. Binnenkort neemt de eerste klant, een internationaal opererend bedrijf, onze wegtreinen in gebruik voor stadslogistiek.”

Nieuwe investeerders

Het ontwerp van de wegtrein is nagenoeg afgerond en Europees gecertificeerd voor toelating op de openbare weg. De eerste klanten zijn binnen en nu kan de stap naar de internationale markt worden gezet dankzij een miljoeneninvestering. Naast de drie-koppige directie treden nu Demcon, Oost NL en een strategisch duurzame investeringsmaatschappij van de Enschedese Herman Kok toe als aandeelhouder. Ook een informele investeerder doet mee in deze financieringsronde.

Naast de huidige vestiging in Noord-Limburg, zal TRENS haar hoofdkantoor en de eindassemblage naar Oost-Nederland verhuizen om de verdere groei te realiseren. TRENS huurt hiervoor ruimte bij technologieleverancier en -producent Demcon. Dit biedt tevens het voordeel van ondersteuning bij ontwikkeling en opschaling van de productie.

Oscar Elderink, investment manager bij Oost NL: “Het initiatief van TRENS draagt bij aan bereikbare, leefbare en veilige steden. Met deze investering bevorderen we schoon, veilig en efficiënt vervoer. Doordat TRENS gebruik maakt van regionale toeleveranciers draagt dit initiatief direct bij aan de economische regionale structuur”.

“Deze investering in Trens geeft Demcon toegang tot de wereld van duurzame mobiliteitsvraagstukken, een van de belangrijkste maatschappelijke vraagstukken van onze tijd,” aldus Dennis Schipper, CEO Demcon Group.

Met deze investeerders erbij kan TRENS doorgroeien en in Europa een belangrijke speler worden voor het ontwerpen en produceren van duurzame elektrische voertuigen. Vanwege deze partijen en de aanwezigheid van de Universiteit Twente, ROC en hogeschool Saxion, voor het aantrekken van goede engineers, heeft TENS gekozen voor vestiging in Twente.