Oost NL

Oost NL gaat partnerschap aan met de Engelse regio Kent om internationale samenwerking in de Foodsector te stimuleren

​Vrijdag 27 september tekenden verschillende partijen een overeenkomst gericht op de ontwikkeling van innovatieve voedsel- en drankenhandel en investeringsmogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Het Memorandum of Understanding (MoU), ondertekend door NIAB EMR, het fruitonderzoekscentrum in East Malling, Oost NL en Locate in Kent is bedoeld om de internationale banden aan te halen. 

Holland_toolkit-MM8473_161017_11496_AB

"Het voedsel dat we eten komt overal ter wereld vandaan", aldus prof. dr. Mario Caccamo, Managing Director van NIAB EMR. Hij vervolgt: "Nooit eerder waren de kansen en uitdagingen voor de Agro-Foodsector zo groot. De wetenschap is de drijvende kracht achter innovatie, maar we moeten verder kijken dan het Verenigd Koninkrijk, naar een bredere Europese horizon om de kansen die er zijn te realiseren."

Het MoU zorgt voor een versterking van de verhoudingen om zo gezamenlijke initiatieven te vergemakkelijken, waarbij de sterke punten van de partners "groter zijn dan de som der delen". De eerste stap is de ontwikkeling van het cluster 'Growing Kent & Medway', een partnerschap onder leiding van NIAB EMR, ondersteund door onderzoeksorganisaties en de voedings- en drankenindustrie uit Kent. Verdere initiatieven zullen gericht zijn op nauwe samenwerking om de economie van de betrokken regio's te helpen versterken en stimuleren.

"Kent is koploper op het gebied van innovatie voor de voedings- en drankensector in het Verenigd Koninkrijk", aldus Gavin Cleary, CEO van Locate in Kent. "Onze regio biedt een geweldige kans om bedrijven op te richten", voegt hij eraan toe. "Onze collega's in Oost-Nederland zijn wereldwijd toonaangevend in de Food-sector en laten zien welke impact geavanceerd onderzoek en innovatie kunnen hebben op de transformatie van de voedselproductie en we zijn dan ook zeer verheugd over de vooruitzichten van deze samenwerking".

Oost NL heeft de ontwikkeling van het Foodvalley-initiatief ondersteund, het primaire kennisintensieve agrofood-ecosysteem in Nederland. Meer dan 1.500 bedrijven met meer dan 8.000 wetenschappers maken deel uit van de Foodvalley. Sinds de oprichting in 2004 heeft de Foodvalley een diepgaand inzicht opgebouwd in de uitdagingen van de agrofoodsector en een uitgebreid netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en onderwijsinstellingen opgebouwd.

"We zijn erg enthousiast over de mogelijkheid om nieuwe banden aan te gaan met het cluster 'Growing Kent & Medway'", aldus Fons de Zeeuw, manager International bij Oost NL. "Wij geloven in de toegevoegde waarde van het versterken, verbinden en laten groeien van de bloeiende voedsel- en drankindustrie in Nederland met andere toonaangevende innovatieregio's in de wereld. We kijken ernaar uit om de mogelijkheden van deze nieuwe samenwerking te verkennen". 

Over NIAB EMR

NIAB EMR, gevestigd in East Malling in Kent, is een internationaal gerenommeerde wetenschappelijke organisatie die onderzoek doet naar tuinbouwgewassen en hun interactie met het milieu, met bijzondere aandacht voor meerjarige en gekloonde fruitgewassen. NIAB EMR maakt deel uit van de NIAB Group, de snelst groeiende gewaswetenschappelijke organisatie van het Verenigd Koninkrijk, met snel groeiende onderzoekscapaciteiten op het gebied van plantengenetica, agronomie, landbouwsystemen en gegevenswetenschap, de grootste nationale capaciteit voor veldproeven en sterke onderzoeksbanden met de industrie, de overheid en de academische wereld. Het hoofdkantoor van het NIAB is gevestigd in Cambridge, met regionale kantoren in het hele land, waarvan het grootste NIAB EMR in Kent is. NIAB heeft meer dan 400 mensen in dienst in het Verenigd Koninkrijk en biedt wetenschappelijk onderzoek, technische diensten en praktisch advies om de opbrengst, efficiëntie en veerkracht van de productie van gewassen in de akkerbouw-, tuinbouw-, fruitsector te verbeteren.

Over Locate in Kent

Kent is een zakenlocatie als geen ander, op de drempel van Londen, direct per spoor verbonden met Europa, met snelle verbindingen met vijf internationale luchthavens, waaronder Heathrow, en de thuisbasis van zes zeehavens die jaarlijks meer dan 100 miljard pond aan handel afhandelen. Locate in Kent is de officiële investeringsmaatschappij voor Kent en Medway. Locate in Kent heeft meer dan 1.100 bedrijven geholpen om in de provincie gratis en vertrouwelijke ondersteuning te bieden aan bedrijven die zich vestigen, uitbreiden of verhuizen.