Oost NL

Nieuwe Vega snack komt eraan

Een nieuwe Vega snack komt eraan. Een Vega burger op basis van eiwit uit waterlinzen, ook wel eendenkroos genoemd. Een aantal bedrijven, Wageningen Plant Research en de gemeente Lingewaard werken aan een waterlinzenburger. Met financiële steun uit Europa - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - is het consortium bezig waterlinzen als nieuwe eiwitbron op de kaart te zetten.

kroos

Waarom zo interessant?

De meeste mensen kennen waterlinzen vooral als dat groene spul waar sloten en vijvers mee vol liggen. Maar deze woekeraar heeft ook een heel andere kant. Het plantje heeft een heel hoog eiwitgehalte. En omdat het zo snel groeit – je hebt alleen een laagje water en zonlicht nodig- is het als eiwitbron interessant.

Directe consumptie

Vanuit de WUR is er veel interesse naar en wordt er al zo'n drie jaar onderzoek naar waterlinzen gedaan. Het onderzoek op de WUR is er met name op gericht om waterlinzen en het daaruit gewonnen eiwit voor menselijke consumptie geaccepteerd te krijgen. Daarnaast is meer onderzoek nodig naar de mate waarin mensen het plantje kunnen verteren, omdat dat op dit moment nog lastig blijkt.

Het project richt zich naast directe consumptie ook op de extractie van de eiwitten. Hier werkt Biorefinery Solutions uit Groenlo aan. De uiteindelijk ontwikkeling van de waterlinzen burger doet Bobeldijk Food Group uit Deventer, bekend van de vegafit-vleesvervangers.

Locatie

Maar uiteindelijk begint het dus met de kweek van waterlinzen. Dit neemt de gemeente Lingewaard op zich. De gemeente ziet in de productie van waterlinzen een mooie manier om van de leegstand in de kassen in het buitengebied af te komen. De plantjes gaan vanuit Wageningen naar een deelnemende kweker in Lingewaard. Daarbij gaat het om de kroossoort Lemna minor. De chemische analyses en de voedingsproeven vinden in Wageningen plaats. Het Lingewaard-project duurt drie jaar.