Oost NL

Nieuwe ronde voor innovatief flexibel keramisch vezelmateriaal

Een nieuw flexibel keramisch vezelmateriaal, uitvinding van Eurekite, biedt een breed scala aan toepassingen, van batterijen en elektronica tot olie- en gasfiltratie. Eurekite is een spin-off van de Universiteit Twente op het gebied van geavanceerde materialen. Het bedrijf heeft succesvol een productieproces op laboratoriumschaal ontwikkeld en verschillende projecten uitgevoerd met internationale klanten. Nu is Eurekite klaar om de productie op te schalen, in wereldwijde marktontwikkeling te investeren en zijn patentportfolio uit te breiden. Daartoe heeft het in een vervolginvesteringsronde € 4,2 miljoen opgehaald en technologieontwikkelaar en -producent Demcon gevraagd voor industrialisatie van productie.
 

Eurekite

De uitvinding van Eurekite, Flexiramics®, is gebaseerd op de wereldwijd erkende expertise van de Universiteit Twente (UT) op het gebied van materiaalkunde en nanomaterialen. Het is een flexibele mat van zuiver keramische vezels die licht en flexibel is als papier, terwijl de belangrijkste fysisch-chemische eigenschappen van traditionele keramiek behouden blijven. Die eigenschappen van keramiek zijn hittebestendigheid, elektrische isolatie en corrosiebestendigheid. Traditionele keramiek is echter zeer inflexibel, wat de toepassingen beperkt. Als flexibele keramiek biedt Flexiramics unieke toepassingsmogelijkheden in tal van technische domeinen, waaronder scheidingsmembranen in Li-ion-batterijen, flexibele, hittebestendige printplaten en filtratiemembranen voor de olie & gas-industrie.

Opschaling van productie en marktontwikkeling

Vanaf 2015 heeft Eurekite zich gericht op de uitontwikkeling van het nieuwe keramische materiaal. Doel was een productieproces op laboratoriumschaal realiseren en projecten uitvoeren met internationale klanten voor het afstemmen van producteigenschappen op hun specifieke behoeften. Hierdoor kan Eurekite nu kleine hoeveelheden hoogwaardig materiaal produceren en de volgende stap is productie van de grotere hoeveelheden die nodig zijn voor kwalificatieprojecten met klanten.

Deze volgende stap van Eurekite vereist een productielijn voor marktontwikkeling (een pilot-productielijn), legt COO Bas Kerkwijk uit. “Onze kerncompetenties liggen in materiaalkunde en chemie, niet in machinebouw, dus zijn we op zoek gegaan een engineeringpartner. We hebben voor Demcon gekozen vanwege hun staat van dienst op het gebied van industrialisatie van productie en hun ervaring met het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige machines en pilot-lijnen.”

De pilot-lijn van Eurekite staat gepland voor eind 2022. Ondertussen zal het bedrijf tijdelijke apparatuur gebruiken voor het produceren van materiaal om de marktontwikkeling te voeden. Aanvullende financiering is vereist voor de opschaling van productie en commerciële activiteiten en voor de verdere ontwikkeling van intellectueel eigendom.

Consortium van regionale investeerders

Tussen 2015 en 2020 heeft Cottonwood Technology Fund – een Nederlands-Amerikaans durfkapitaalfonds – start- en vervolginvesteringen ter waarde van € 2,75 miljoen verstrekt aan Eurekite. De nieuwe vervolg investeringsronde van € 4,2 miljoen omvat een substantiële lening van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), de leasefaciliteit voor apparatuur van het Twentse High Tech Fund en een kapitaalinjectie van een consortium van regionale investeerders, waaronder Lumana Invest, Oost NL vanuit het Innovatiefonds Twente en Demcon.

“We zijn verheugd om deze financieringsronde af te sluiten, want die stelt ons in staat onze baanbrekende Flexiramics-technologie te leveren aan klanten die het kunnen integreren in hun apparaten en processen, voor oplossingen die ten goede komen aan de samenleving”, zegt Gerard Cadafalch Gazquez, CEO van Eurekite. “Ons marktperspectief is drastisch verbeterd sinds we zes jaar geleden zijn begonnen. We hebben een steile leercurve doorlopen en met succes alle stappen gezet op onze roadmap voor productontwikkeling om onze uitvinding naar een hoger plan te brengen. Klanten zijn erg onder de indruk en we hebben ervaren dat onze kennispositie nog sterker is dan we hadden verwacht. Er is volop ruimte in de markt voor ons innovatieve materiaal.”

“Geboren en getogen in Twente, waar ik ook het grootste deel van mijn loopbaan heb gewerkt, ben ik er trots op dat we een solide businesscase hebben gebouwd in deze regio, met als resultaat deze financiering van een krachtig consortium van regionale partners”, vult Bas Kerkwijk aan. “Het Eurekite-team zal er hard aan blijven trekken om uit te groeien tot een succesvol materiaalkundig bedrijf in een hightech ecosysteem dat wordt gedomineerd door IT- en medtech-bedrijven. Zodra de opschaling is voltooid, hebben we eersteklas productiecapaciteit voor het maken van hoogwaardige producten in grote aantallen.”

“Het doet ons genoegen om als hoofdinvesteerder te hebben kunnen fungeren in deze ronde, samen met een groep regionale investeerders en Demcon”, zegt directeur Wim Smit van Lumana Invest, dat specifiek investeert in hightech/medtech ondernemingen met grensverleggende technologie. “Deze ronde stelt Eurekite in staat om zijn productiecapaciteit uit te breiden en met zijn nieuwe, baanbrekende materiaal de wereld te veroveren. Eurekite heeft als spin-off van het MESA+ instituut van de UT unieke gepatenteerde eigenschappen kunnen meegeven aan keramisch materiaal. Eurekite is met recht een nieuwe Twentse parel te noemen.”

Technologiepartner

“Voor het materiaal van Eurekite zien we een groot potentieel en Demcon heeft de expertise van geavanceerde productie, dunnefilmtechnologie en materiaalbehandeling die nodig is om hun productie op industriële schaal te brengen”, verklaart Jemy Pauwels, director investment bij Demcon. “Ze laten een zeer overtuigend track record zien voor Flexiramics. Het is een absolute noviteit die kan uitgroeien tot een nieuw industrieel basismateriaal met een breed scala aan toepassingen. En we staan nog maar aan het begin – zelfs enkele van onze eigen researchers en engineers kijken naar nieuwe toepassingen in hun projecten. Bovendien heeft Eurekite, gedreven door een zeer competent, intrinsiek gemotiveerd managementteam, al in de opstartfase vooraanstaande internationale bedrijven weten te betrekken bij betaalde projecten.”
Opererend als technologiepartner vanuit zijn locatie in Enschede, zit Demcon dicht bij de nieuwe productievestiging van Eurekite. “Dat versterkt onze samenwerking nog verder. Daarnaast is het geweldig om deel uit te maken van een Oost-Nederlands investeringsconsortium dat deze materiaalinnovatie tot een succes wil maken.”