Header fallback 1

Nederland als valorisatie-hotspot: “Door kennis te verzilveren kunnen we maatschappelijke vraagstukken oplossen”

De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland, Europa en de wereld voor staan kunnen niet opgelost worden zonder wetenschappelijke kennis en innovatie. Valorisatie is het verzilveren van wetenschappelijke kennis en techniek door deze toegankelijk te maken voor de buitenwereld. Oost NL ondersteunt de plannen van Nederlandse kennisinstellingen om het nationale valorisatie-ecosysteem, waar wetenschap en bedrijfsleven actief samenwerken, versneld te versterken. Krachtenbundeling van ROM Nederland met kennisinstellingen is hierbij essentieel. De Tweede Kamer roept de regering op om uit te zoeken wat er nodig is om deze ambitie waar te maken.

iStock-147283663 (1).jpg

Vorige week presenteerden de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en TNO gezamenlijk een plan om het nationale valorisatiesysteem te versterken. Het doel is om in 2030 tot de absolute wereldtop te behoren. Eén van de acties in het plan is het in kaart brengen van internationale best practices op het gebied van valorisatie in een nationaal Knowledge Transfer (KT) systeem.

Daarnaast nam de Tweede Kamer eergisteren de motie-Van Stien c.s. aan. Hierin roept het parlement de regering op om samen met de bij het valorisatieplan betrokken partijen te kijken wat er nodig is om de ambitie om tot de wereldtop te behoren te verwezenlijken. De indieners van de motie benadrukken dat bredere samenwerking belangrijk is en ook te kijken naar de impact van bijvoorbeeld fieldlabs en samenwerkingsvouchers voor het mkb. Oost NL helpt graag met de andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland mee bij het uitvoeren van deze verkenning.

Maatschappelijke uitdagingen

Theo Föllings, directeur Innovatie, van Oost NL onderschrijft het belang van een sterk valorisatiesysteem: “Het vermarkten van kennis is een belangrijke voorwaarde voor het verbeteren van het verdienvermogen van Nederland en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Met goede valorisatieprogramma’s vinden innovaties die bijvoorbeeld een oplossing zijn voor de  wereldvoedselproblematiek of het betaalbaar houden van de zorg, gemakkelijker en sneller de weg naar de markt.”

“In Oost-Nederland zijn er tal van start-up-initiatieven, zoals Novel-T, Briskr, Startlife en het Techmed Center, waarbij overheden samen met universiteiten, universitaire medische centra en hogescholen samen met Oost NL goede ideeën opsporen, financieren en verder ondersteunen bij groei. Meer aandacht en concrete acties voor het versterken van het nationale valorisatie-ecosysteem klinkt ons als muziek in de oren en sluit perfect aan bij onze missie om samen met kennisinstellingen en ondernemers op zoek te gaan naar oplossingen voor de grote vraagstukken van deze tijd”, stelt Föllings.