Oost NL

LISI presenteert termsheet gericht op duurzame investeringen

Voor investeerders wordt maatschappelijke impact steeds belangrijker, maar in de documentatie rond deals komt dit nog niet tot uiting. De stichting Legal Innovation for Sustainable Investments (LISI) lanceert daarom de Impact Term Sheet. Een template voor een termsheet waarin afspraken over duurzaamheid en sociale impact worden vastgelegd. Donderdag vond de presentatie plaats in Amsterdam op het kantoor van DLA Piper. Oost NL ondersteunt het initiatief en gaat het actief promoten in de sector.

LISI.jpeg

Een termsheet is een document waarin beknopt de afspraken uiteengezet worden die vervolgens in een overeenkomst uitgewerkt worden. Dat gaat vaak over materiele zaken. De Impact Term Sheet is een open-source template voor Venture Capital investeerders die bijdraagt aan faire en evenwichtige deals en lange termijn partnerschappen. Het is bedoeld om de impact te verankeren, de missie te waarborgen en vruchtbare relaties te creëren tussen investeerders en bedrijven, en andere belangrijke stakeholders, zoals oprichters, werknemers en de omgeving.

“Daarbij hebben we ons gebaseerd op onderzoek naar de belangrijkste clausules en vragen in impact investment deals. Met input van meer dan honderd professionals uit de hele investeringswereld zijn we aan de slag gegaan. Maatschappelijk gedreven innovatie is in de juridische wereld nog geen vanzelfsprekendheid, wij willen daar graag verandering in brengen”, zegt Tom Overboom, voorzitter van de stichting LISI en tevens jurist bij Oost NL.

“Voor ons staat maatschappelijk rendement voorop. Bovendien zien we in de praktijk dat dit goed samen gaat met het behalen van financieel rendement. Door te investeren in innovaties die bijvoorbeeld bijdragen aan duurzame energie en toegankelijke gezondheidszorg proberen we het verschil te maken. Het is goed dat al bij de eerste gesprekken over een mogelijke investering afspraken worden gemaakt over de impact doelstellingen. De Impact Term Sheet biedt daarvoor een nieuwe toolkit,” aldus Chimwemwe de Gaay Fortman, directeur Capital bij Oost NL.