Header fallback 1

Krimppp geeft biobased innovators een boost

De biobased kopgroep sneller verder helpen naar de markt. Dat doet het biobased doe- en ontwikkelcentrum Krimppp heel praktisch met toegang tot machines en kennis. De innovator gaat zélf aan de slag. Krimppp start op de Celluloseweg in Arnhem (IPKW) met partners en gebruikers uit heel Nederland. Oost NL is medeorganisator van Krimppp.

Krimppp

Waarom is Krimppp nodig?

Nederland heeft zich voorgenomen de CO2-uitstoot te laten krimpen door de inzet van biobased producten. Maar het tempo waarin dat gebeurt is nu te traag. De opgave is enorm en dat kan geen enkele ondernemer alleen. Krimppp kiest er daarom voor om innovators verder te helpen door toegang te geven tot machines en kennis. Dit doet de organisatie samen met ondernemers en kennisinstellingen. Praktisch en mét aandacht voor People, Planet én Purpose. Niet de winst maar de missie is leidend: De marktroute van biobased innovaties korter maken. De focus ligt daarbij op de bouwsector, land- en tuinbouw en verpakkingsindustrie.

“We willen meer dan 30 jaar kennisontwikkeling ontsluiten voor ondernemers. Want: alles wat we al weten wordt pas wat waard als die kennis wordt ingezet.”

Hoe?

Krimppp helpt startende én bestaande ondernemers om hun materiaal/ product/ prototype/ proces van plantaardige grondstoffen een stap verder te brengen. Die ondernemers kunnen daarbij gebruik maken van machines (lijst) die zij zelf niet hebben.  Krimppp brengt hen ook in contact met de juiste expert of andere ondernemers. “We willen meer dan 30 jaar kennisontwikkeling ontsluiten voor ondernemers. Want: alles wat we al weten wordt pas wat waard als die kennis wordt ingezet,” aldus Christiaan Bolck, een van de trekkers van de organisatie.

Krimppp is in feite een samenwerkingsverband van een groeiende groep partners. Zoals ondernemers uit de maakindustrie en agrarische sector, overheden als de provincie Gelderland en organisaties als Oost NL en VNONCW Midden en kennisinstellingen als Wageningen Universiteit en Research (WUR) en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).

Locatie

Als biobased innovator ga je zelf aan de slag met kennis en machines. Een fysieke locatie was dus een belangrijke voorwaarde. Die vonden we op de Celluloseweg op het duurzame Industriepark Kleefsewaard (IPKW) in Arnhem. Hier is ook het Smart Production Center van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) gevestigd. 

Team

Het uitvoerende Krimppp-team bestaat uit (v.l.n.r.): 

  • Charlotte Bennie Derksen, relatiemanager. Ook: transitiemaker bij Squarewise. 
  • Edwin Keijsers, expert in de verwerking van biomassa tot biobased materialen en producten en daarmee trekker van onze technische staf. Ook: onderzoeker van Wageningen Food and Biobased Research (WUR | WFBR).
  • Margreet van Uffelen, communicatie & organisatie. Ook: ondernemer en mede-eigenaar van Omlab, biocirculaire (materiaal)ontwerpstudio.
  • Wicha Benus, kwartiermaker. Hij zorgde er afgelopen jaar voor dat Krimppp een startfinanciering kreeg, de eerste contacten met partners en gebruikers zijn gelegd en heeft ook de huisvesting mogelijk gemaakt. Ook: innovatiemakelaar vanuit zijn bedrijf InnoConnect. 
  • Christiaan Bolck, trekker en mede-oprichter van Krimppp. Ook: Business Developer bij Oost NL en eerder programmanager renewable materials bij WFBR (WUR).