Oost NL

Kans op wanordelijke brexit groter; gevolgen voor ondernemers

​​De opgelaaide onrust rond de brexit is een nachtmerrie voor ondernemend Oost-Nederland. Dat stelt Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij die bedrijven in Overijssel en Gelderland ondersteunt. Er wordt meer dan ooit gevreesd voor de ‘harde brexit’. ,,De kans is nu groot dat we een wanordelijke brexit gaan krijgen en dat heeft gevolgen’’, zegt Fons de Zeeuw. Hij is manager International van Oost NL.

Brexit

Ondertussen gaan de voorbereidingen op de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie verder. Oost NL werkt in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken. ,,Er ontstaat hoe dan ook administratieve rompslomp bij export. Dat is bijvoorbeeld heel slecht voor de logistieke sector, die sterk is vertegenwoordigd in onze provincies’’, zegt De Zeeuw. De grote angst blijft een ‘no deal’-variant. ,,Na een wanordelijke brexit zullen de WTO-tarieven voor internationale handel gelden. Wij exporteren nogal wat voedingsmiddelen en agrarische producten naar het Verenigd Koninkrijk. Reken maar op een invoerheffing van zo’n 10 procent. Dan worden onze artikelen in Engeland een stuk duurder.’’

Wecovi Hans Paul Visscher en zijn Zwolse schoonmaakbedrijf Wecovi lopen voorop als het gaat om de voorbereiding op de brexit. ,,Daar zijn we al een jaar mee bezig. Deze maand nemen we een eigen magazijn in het Verenigd Koninkrijk in gebruik’’, vertelt Visscher. Zo’n 10 procent van zijn export gaat naar Groot-Brittannië. Artikelen worden nu rechtstreeks vanuit Nederland naar de klant verstuurd.

"Na een wanordelijke brexit worden onze artikelen in Engeland een stuk duurder"
—Fons de Zeeuw

,,Met een eigen magazijn kunnen we dat in bulk doen. Dan heb je niet voor iedere levering te maken met de rompslomp bij de douane.’’ Visscher hoopt dat een tweede referendum een streep zet door de brexit. ,,Dat zou wat ons betreft nog steeds het mooiste scenario zijn. Dan hebben we onnodig kosten gemaakt in de voorbereiding, maar dat zij zo’’, zegt Visscher.

Grote interesse De positieve noot bij de brexit is hoe dan ook de grote interesse onder Britse bedrijven om te verkassen naar Oost-Nederland. ,,We praten nu met 48 bedrijven. Normaal gesproken zijn dat er tien’’, zegt Oost NL-manager De Zeeuw. ,,Als de brexit doorgaat, rekenen we wel op een vijfde van die bedrijven dat deze kant op komt. Om uit te breiden of helemaal te verhuizen. Terwijl we in 2017 twee en vorig jaar vier Britse bedrijven hebben verwelkomd.’’

De Stentor, Ewoud ten Kleij, 17 januari 2019