Header fallback 1

Uitbreiding van €50 miljoen naar €200 miljoen voor tweede tranche Corona-OverbruggingsLening (COL)

​Het kabinet verhoogt de tweede tranche van de Corona-OverbruggingsLening (COL) met €50 miljoen naar €200 miljoen. Dat maakte het kabinet 28 mei bekend. Speciaal voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers die geraakt zijn door COVID-19 is de Corona-OverbruggingsLening (COL) in het leven geroepen. Eerder werd €100 miljoen toegekend en dat bedrag wordt nu aangevuld met €200 miljoen. Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de grote financieringsbehoefte bij deze bedrijven.

COL

Dit bericht is aangepast en geüpdatet op 29 mei.

Meer dan €500 miljoen aangevraagd

Vanaf 29 april hebben 1.507 startups, scale-ups en innovatieve mkb-ers een aanvraag gedaan voor een COL. Deze bedrijven hebben in totaal € 540 miljoen aangevraagd. Inmiddels zijn 311 aanvragen goedgekeurd voor ruim €100 miljoen. Bedrijven kunnen via de COL een aanvraag vanaf € 50.000,- indienen en gebruik maken van gunstige voorwaarden. De regionale ontwikkelingsmaatschappijen verstrekken de leningen. 

"We wisten dat de financieringsbehoefte groot was maar de hoeveelheid aanvragen heeft zelfs ons verrast. Dat er nu aanvullend budget beschikbaar komt voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers is een goede zaak. Dit geeft hen de financiële ruimte die ze nodig hebben om deze periode te overbruggen en hun innovaties door te zetten. Want innovaties zijn essentieel voor het toekomstig verdienvermogen van Nederland en de banen van morgen", zegt Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter) namens de ROM's.

 

"De aanvraagportal blijft voorlopig open"

 

De impact van de coronacrisis is groot voor startups en scale-ups: uit een inventarisatie van Techleap.nl blijkt dat 55% van de bedrijven de vraag ziet wegvallen door het wegvallen van bestaande klanten of het wegblijven van nieuwe klanten. Het ophalen van de benodigde, nieuwe financiering is voor deze groep een probleem. Zij kunnen slechts beperkt gebruik maken van andere steunmaatregelen die gericht zijn op met vreemd vermogen gefinancierde bedrijven. Techleap ontwikkelde samen met de ROM's en Invest-NL een online aanvraagportal waar bedrijven hun aanvraag voor COVID-19 brugfinanciering kunnen indienen.

CEO Techleap.nl Nils Beers: "De COL is bedoeld om startups te helpen in acute nood. Startups en scale-ups zijn een cruciale schakel in de motor voor het herstel van Nederland. Het is noodzakelijk dat nu ook provincies mee gaan investeren en dat ingezet wordt op maatregelen om het herstel te bevorderen."
 

Over de COL

 

De Corona-OverbruggingsLening (COL)​ is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid19. Deze regeling is tot stand gekomen in intensieve samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) en TechLeap.nl met ook nauwe betrokkenheid van Invest-NL. Op verzoek van EZK verstrekken de ROM's overbruggingsleningen tussen de €50.000,- en €2 miljoen.