Oost NL

Japan, het land van de rijzende trade & invest kansen

Begin juni vond de jaarlijkse DUJAT (Dutch & Japanse trade federation)  missie plaats naar Japan, de derde economie ter wereld. Oost NL heeft voor de 2de keer aan deze missie deelgenomen. Gezamenlijk met de Alliantie voeding en NFIA hebben wij diverse gerenommeerde food bedrijven bezocht. Gezien de snel verouderde bevolking is het thema voeding en gezondheid in Japan een belangrijk thema. De missie heeft een aantal R&D samenwerkingsprojecten en vestigingsleads opgeleverd.  

DSC03105-1024x768

Kansen voor Invest

De interesse vanuit Japanse bedrijven voor Europa is de laatste tijd sterk toegenomen. Dit zie je terug in het aantal Japanse overnames in Europa. Bijvoorbeeld is Oost Nederland de overname van Ten Cate Advanced Composites en Grolsch. Ook openen Japanse bedrijven steeds meer nieuwe Europese vestigingen in Nederland.  

Kansen voor Trade

Sinds januari van dit jaar is er een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Japan van kracht. Dit levert MKB bedrijven extra export kansen op. In het eerste kwartaal van 2019 nam bijvoorbeeld de kaasexport naar Japan met meer dan 25% toe.

Nederlandse zuivelbedrijven hebben met de export van babymelkpoeder​ naar Japan een nieuw afzetgebied. Zodoende zijn ze minder kwestbaar en niet meer zo sterk afhankelijk van de export van babymelkpoeder naar China. Japan is voor bijvoorbeeld voor Frieslandcampina een interessante markt. Niet alleen vanwege het volume, maar ook vanwege de hoge kwaliteitseisen en de interesse in innovatie.  

Handelsmissie Smart Food Innovations naar Japan

Oost NL organiseert in november de handelsmissie Smart Food Innovations naar Japan. Voor meer informatie kijk hier. ​