Header fallback 1

Isolatiemateriaal van oud papier bespaart energie en grondstoffen

Woningisolatie bespaart veel energie en is daarom goed voor het milieu. Isolatiemateriaal is echter niet altijd even goed voor het milieu, weet Wigand Dijkstra, regional director Benelux bij iCell. “Het is gemaakt met fossiele brandstoffen, de productie kost veel energie of het materiaal kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij iCell doen we het anders. Wij maken isolatiemateriaal van oud papier. Dat is beter voor het milieu, woont gezonder en prettiger en de isolatiematten zijn recyclebaar.” Door oud papier geschikt te maken voor isolatie, vermindert iCell uit Deventer de productie van ‘virgin’ (nieuw geproduceerd) kunststof dat nodig is voor het veelgebruikte isolatiemateriaal EPS. De provincie Overijssel verleende subsidie aan een consortium van iCell, woningcorporatie deltaWonen en afvalspecialist Suez om met het isolatiemateriaal uit afval een pilot uit te voeren. Oost NL begeleidde de bedrijven bij de subsidieaanvraag en blijft het consortium ondersteunen bij vervolgstappen.

iCell isolatie

Bekendheid papierisolatie vergroten 

Dijkstra is blij met de subsidie en de ondersteuning van de ontwikkelingsmaatschappij: “Als Oost NL ons niet benaderd had, hadden we niet geweten van de subsidie. En ook al hadden we ervan geweten, we hadden niet het idee dat we ervoor in aanmerking konden komen. Oost NL heeft ons absoluut goed geholpen. En ze blíjven betrokken bij de stappen die we nog gaan zetten.” Met de subsidie starten Dijkstra en zijn partners een proefproject: “We willen de bekendheid van papierisolatie in ons land vergroten. Het totaal aan ‘biobased’ materialen dat hier gebruikt wordt voor isolatie is slechts 2% van de markt. Met deltaWonen uit Zwolle gaan we papierisolatie toepassen in nieuwbouwwoningen en bij ‘na-isolatie’. Suez zorgt voor inzameling van oud papier als grondstof.” 

Damp-open bouwen 

Papier is gemaakt van katoen en bomen, natuurlijke materialen, en dat maakt het mogelijk ‘damp-open’ te bouwen. Dijkstra legt uit wat dat is: “Bij het isoleren van een huis wordt aan de binnenzijde een plastic dampdichte laag aangebracht. Je woont als het ware in een regenjas: luchtdicht en dampdicht. Zo komt er geen vocht in de constructie. Onze isolatie heeft holle vezels. Dat kan goed vocht opnemen en afstaan. Het is niet snel te warm of te koud. Wij gebruiken geen plastic binnenlaag en dat draagt bij aan een fijn binnenklimaat. Je hebt minder last van schimmelvorming, woont gezonder en de geluidisolatie is door die holle vezels heel goed.”  

‘Aan de voor-en achterkant circulair’ 

Dijkstra: “Mensen vragen wel eens: ‘We hebben al een goede papierreclycling, wat voegt dit toe?’ Een krant is vaak binnen 3 maanden na uitgifte al gerecycled. Dat kun je zo’n 7 keer doen, dan worden de vezels te kort. 7 x 3 maanden is nog geen 2 jaar. Ons product heeft een technische levensduur van ongeveer 75 jaar. Wanneer een gebouw na bijvoorbeeld 30 jaar wordt afgebroken kan het product worden hergebruikt. De maximale gebruiksduur bedraagt dan 7 x 75 jaar. Kijk, dan heb je het ergens over. Het voegt dus zeker wat toe en het heeft absoluut zin. Wij gebruiken afval, en dat afval is opnieuw recyclebaar. Aan de voor-en de achterkant is het circulair.”

Oud concept in een nieuw jasje 

Oud papier gebruiken om je huis te isoleren is niet nieuw. Dijkstra: “Onze opa’s en oma’s deden het al: kranten in de scheuren van het huis. En als ik vroeger met natte schoenen thuiskwam, deed mijn moeder een krant in mijn schoenen. Wij steken een oud concept in een nieuw jasje.” Hoe ziet dat nieuwe jasje eruit? ”Het is een mat, een soort deken, een heel flexibel product. Het voelt als katoen en is heel zacht en toch stevig.” De matten variëren in dikte van 45 mm tot 170 mm, ‘maar je kunt natuurlijk stapelen’, en zijn ongeveer 120 cm lang en 60 cm breed.  

Uit Zweden 

iCell begon 10 jaar geleden met de bouw van een gloednieuwe fabriek in Zweden, omdat daar ‘de markt al veel verder is.’ “Sinds 2 jaar kunnen we dit product maken. We mochten in 2020 voor een restaurant in Amsterdam in het Vondelpark alle isolatiematerialen leveren.” De belangstelling voor papierisolatie groeit, merkt Dijkstra: “Grote bouwbedrijven zijn geïnteresseerd. Het liefst willen ze hun eigen papierafval erin verwerken. Dat zou mooi zijn.”

De provincie Overijssel stelt de ‘Subsidie Ketensamenwerking circulaire kunststoffen' beschikbaar voor de uitvoering van een kunststofketenproject. De subsidie is bedoeld voor een samenwerkingsverband bestaande uit minimaal drie, niet in een groep verbonden, rechtspersonen. Twee van de van de drie ketenpartijen moeten een vestiging in Overijssel hebben.