Oost NL

iPro-N Continued accelereert digitale transformatie grensregio NL-DE

Nederlandse en Duitse mkb-ers hebben door iPro-N Continued flinke digitaliserings-stappen kunnen zetten. De afgelopen twee jaar is binnen dit Europese project iPro-N Continued - gefinancierd door INTERREG, nationale en provinciale middelen - gewerkt aan digitale innovaties vanuit grensoverschrijdende samenwerkingen. Met als uiteindelijk doel om te komen tot een toekomstbestendige en innovatieve grensstreek.

iPro-N Continued digitale transformatie

Absolute noodzaak
Op 30 maart 2021 vond het iPro-N Continued webinar plaats met als thema Digitale Transformatie. Zes deelnemende bedrijven presenteerden hun innovaties aan het online publiek. Het programma werd geopend met een keynote van Maurice Herben van het Fraunhofer Project Center (Universiteit Twente). Hierin is de grote urgentie van digitale transformaties besproken. De boodschap die hij meegeeft, is duidelijk. Toenemende digitalisering is een absolute noodzaak om te overleven.

Voor de meeste bedrijven is het een kwestie van innoveren of achterblijven. Digitalisering omvat verschillende stappen. De eerste stap is allang gezet en slaat op het gebruik van computers en andere digitale processen. Daarna komen de mogelijkheden om de digitale data die worden gegenereerd te gebruiken voor het doorontwikkelen van productieprocessen.

“Digitalisation is not just a good idea, it is a corporate survival.”- Maurice Herben

Digitale innovaties
Na de keynote van Maurice Herben, hebben de zes individuele innovatieprojecten hun verhaal verteld. Elk van deze projecten heeft iPro-N Continued gebruikt om de ideeën die al bij hen leefden verder te concretiseren en structureren. De subsidie die hiervoor beschikbaar is gekomen, functioneerde als springplank en extra motivatie om van idee tot actie te komen.

De projecten hebben allemaal betrekking op digitaliseringsvraagstukken, maar verschillen onderling sterk van elkaar. Zo gaat het bijvoorbeeld om een user interface voor het autonoom aansturen van jachtschepen, of een systeem bestaande uit sensoriek, terwijl een ander project zich heeft gericht op de ontwikkeling van een robot die grafische afbeeldingen kan aanbrengen op grote horizontale oppervlakken in de publieke ruimte.

Ook richt een project zich op de ontwikkeling van een systeem dat op basis van sensoriek en AI de optimale omstandigheden weet te creëren voor de productie van eendenkroos binnen vijvers. Dit is potentieel van groot belang voor de eiwittransitie. Eendenkroos bevat namelijk een hoge concentratie aan eiwitten en is daarmee bijzonder geschikt als veevoer, of zelfs als menselijke voeding. De grote uitdaging op dit moment is nog de business case die door een te lage productie per hectare achterblijft. iPro-N Continued werkt mee aan een oplossing.

Samen zonder grenzen
Ter afsluiting van het webinar is een rondetafelsessie gehouden, waarin werd besproken welke invloed digitalisering heeft in de actuele context van o.a. thuiswerken en Corona, maar ook welke uitdagingen er nog in het grensgebied te vinden zijn. De tendens is dat digitalisering steeds meer aandacht zal krijgen in Europa. Van de basis waarin het gaat om goede internetconnecties, tot de meest geavanceerde uitdagingen die te maken hebben met High Performance Computing en kunstmatige intelligentie. De eindconclusie is dat deze onderwerpen nooit alleen kunnen worden opgepakt en dat grenzen hiervoor geen belemmering mogen vormen.

INTERREG NL-DE
iPro-N Continued wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Niedersächsischen Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten, Regionale Entwicklung en Ministerium für Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk NRW, en de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel. Het projectmanagement van iPro-N Continued ligt in handen van de leadpartner Oost NL en TAFH Münster. Emsland GmbH, TCNN, Münsterland e.V. en Novel-T zijn als associate partner aan het project verbonden.