Oost NL

Invesdor Groep en Oneplanetcrowd fuseren en vormen toonaangevend Europees crowdfundingplatform

De Invesdor Groep - een leidend financieringsplatform in Europa - en Oneplanetcrowd - het eerste duurzame crowdfundingplatform van Nederland - kondigen aan te fuseren. Hierdoor ontstaat één van de grootste crowdfundingplatforms in Europa. Met ruim 170.000 investeerders heeft de nieuwe combinatie meer dan 438 miljoen euro in meer dan 800 projecten geïnvesteerd. Door de fusie* krijgt Oneplanetcrowd toegang tot investeerders van de Invesdor Groep - die al actief is in Finland, Duitsland en Oostenrijk - terwijl Invesdor gebruik kan maken van de expertise en het netwerk dat Oneplanetcrowd heeft opgebouwd als het meest duurzame financieringsplatform in de Benelux. Oneplanetcrowd is een portfoliobedrijf van Oost NL. Oost NL blijft aandeelhouder van de gefuseerde onderneming.

OPC Team Announcement Invesdor merger.jpg

De vraag naar rechtstreekse financiering van innovatieve scale-ups en duurzame energieprojecten in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het overbruggen van deze financieringskloof voor innovatie en de duurzame energietransitie in Europa heeft in de tussentijd alleen maar aan urgentie gewonnen. Wereldwijd is het financieringsgat 4 tot 6 biljoen dollar per jaar om te transformeren naar een koolstofarme economie. De introductie van de Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning (ECSP) toont aan dat de EU crowdfunding hoog op de politieke agenda heeft staan. Oneplanetcrowd was het derde financieringsplatform in Europa dat de ECSP-vergunning heeft verworven.

Europese financiering van impactbedrijven en verbeterde verhandelbaarheid obligaties

Via het financieringsplatform kunnen scale-ups, duurzame energieprojecten en impactondernemers uit heel Europa tegen lage transactiekosten rechtstreeks financiering ophalen bij particuliere en professionele investeerders. In de komende maanden kunnen beleggers uit alle EU-lidstaten obligaties van andere Europese investeerders tussentijds aankopen, verkopen of uitwisselen, waardoor investeringen via crowdfunding meer liquide worden. Bovendien kunnen veelbelovende Nederlandse scale-ups met internationale groeiambities zo niet alleen in Nederland, maar óók in andere Europese landen financiering ophalen.

Fusie maakt weg vrij voor expansie in veelbelovende groeimarkt

Christopher Grätz, medeoprichter en CEO van Invesdor, blijft aan als CEO van de Groep, terwijl Maarten de Jong, medeoprichter en managing director van Oneplanetcrowd, toetreedt tot het managementteam en de leiding krijgt over alle activiteiten in de Benelux. Coenraad de Vries en Laura Rooseboom van Start Green Capital - initiatiefnemers en medeoprichters van Oneplanetcrowd - blijven actief betrokken, onder meer bij de implementatie van het duurzaamheidsbeleid en de internationalisering. Daarnaast neemt De Vries plaats in de Raad van Commissarissen.

"Deze fusie maakt de weg vrij om de energietransitie en innovatie in Europa te versnellen. Met een sterke focus op scale-ups en duurzame energieprojecten zijn wij het eerste platform in de EU dat dit brede scala aan duurzame financieringsproposities aanbiedt en investeerders, projectontwikkelaars en bedrijven in EU-lidstaten met elkaar verbindt. Deze fusie plaatst ons in de voorhoede van crowdfunding en we sluiten overnames van partijen in andere landen op termijn niet uit", aldus Christopher Grätz.

Oost NL investeerde in 2017 in Oneplanetcrowd, dat een duidelijke focus heeft op duurzaamheid. “Door de inwerkingtreding van de ECSP-vergunning wordt een consolidatieslag verwacht in de Europese crowdfunding markt. Dit wordt al bevestigd door de verhoogde fusie- en overnameactiviteit. De fusie met Invesdor is voor Oneplanetcrowd een logische stap en kan leiden tot verdere schaalvoordelen. Innovatieve ondernemers weten hun weg naar crowdfunding ook steeds beter te vinden. Naast bekende bedrijven als VanMoof en Fairphone hebben ook tientallen bedrijven en projecten in Oost-Nederland financiering via Oneplanetcrowd bemachtigd, waaronder het grootste drijvende zonnepark van Europa”, zegt Sven Kempers, investment manager bij Oost NL.

*De fusie krijgt doorgang onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouders.