Header fallback 1

Introductie van het Nederlands-Duitse waterstofcluster op de World Hydrogen Summit

Tijdens de World Hydrogen Summit, een grote internationale beurs in Rotterdam, introduceerden vertegenwoordigers uit Oost-Nederland, Emscher-Lippe en Münsterland (Noordrijn-Westfalen) een nieuw waterstofcluster. Dit cluster is onderdeel van het bredere TECH.LAND-project, waarin partijen streven naar innovatie en samenwerking tussen Duitsland en (Oost-)Nederland om gezamenlijke mondiale uitdagingen aan te gaan.

Waterstof cluster _mei24.jpg

Samenwerking in projecten en innovatie

Oost-Nederland, Emscher-Lippe en Münsterland liggen midden in Europa. Deze regio's werken al jarenlang samen over de grenzen heen. Samen hebben ze de ambitie waterstof te gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan en ons energiesysteem te veranderen. In beide regio's werken meer dan 100 bedrijven, onderzoeksinstituten en overheden samen. Ze richten zich op projecten die energie, transport en verwarming schoner maken. Voorbeelden van zulke projecten zijn 'Bioenergiepark Saerbeck', 'GldH2', 'GROWH' en 'h2herten'. Ook zijn er industriële waterstofclusters zoals 'Klimahafen Gelsenkirchen', 'H2Hub Twente' en 'Connectr Energy Innovation'. Deze werken samen met innovatieve bedrijven. Ze laten zien hoe je waterstof praktisch kunt gebruiken en helpen de technologie vooruit. Bedrijven zoals 2G Energy, Accelera by Cummins, BP, en vele anderen zijn ook op de World Hydrogen Summit in Rotterdam.

Belang van grensoverschrijdende samenwerking

Het waterstof-initiatief laat zien hoe belangrijk samenwerking over de grenzen heen is voor het oplossen van maatschappelijke problemen. De regio's werken samen door middelen, kennis en talenten te delen. Ze willen een fijnere plek maken om te werken en te wonen. Ook willen ze dat onderwijsinstellingen en bedrijven aan beide kanten van de grens meer van elkaar leren. Het waterstofcluster wordt gecoördineerd door Wirtschaftsförderung Kreis Coesfeld, Oost NL, WiN Emscher-Lippe en ondersteund door Technologieförderung Münster. Waterstof is een belangrijk onderdeel van hun samenwerking binnen het TECH.LAND-project.

Meer informatie

Voor meer informatie over het TECH.LAND-initiatief en de strategische doelstellingen, waaronder Geavanceerde Fabricage & Robotica, Energie, Gezondheid & MedTech, en Circulaire Economie, bezoek www.techland.org.