Header fallback 1

Insecten recyclen plastic afval

Startup Norbite ontwikkelde een methode om plastic afval om te zetten in eiwitten en biologische meststoffen. Dit gebeurt met hulp van insecten; de ‘Galleria mellonella’ bezit de bijzondere eigenschap om plastic te verteren, met name de moeilijk te recyclen plastic stromen die zo van de verbrandingsoven gered worden.

Norbite_website.PNG

Norbite kweekt de insecten op industriële schaal. De larven worden biologisch geraffineerd om eiwitten te krijgen. Ook ontstaan na raffinage stoffen die de natuurlijke afweer van planten versterkt. Momenteel worden ook technische toepassingen onderzocht. De uitwerpselen van de insecten worden gebruikt als meststof.

Oost NL ziet de technologie van Norbite als een mogelijke gamechanger om de milieu impact van verwerking van kunststof reststromen significant te verlagen. Daarom ondersteunt Oost NL Norbite bij de vestiging in Oost-Nederland. In nauwe samenwerking met de kennisinfrastructuur en shared research facilities helpen we deze ontwikkeling te versnellen. Norbite zal zich in eerste instantie bij StartLife in Wageningen vestigen. Het verdere onderzoek zal bij bestaande faciliteiten in de regio plaats vinden.

"We zijn erg blij deel uit te maken van het StarLife-programma en is erg dankbaar voor de hulp en ondersteuning van Oost NL, inclusief persoonlijk advies, verbinding met relevante stakeholders in de regio en organisatie van een zakenreis om de basis te leggen voor toekomstige samenwerking met onze Nederlandse vestiging."      

Nathalie Berezina- Norbite

StartLife ondersteunt Food & Agtech startups bij hun groei, Oost NL is een van de partners van StartLife.

Foto: Norbite

We publiceren dit bericht vanwege de Week Zonder Afval 30 mei t/m 5 juni 2022