Header fallback 1

Innovation Industries haalt €500 miljoen op voor investeringen in deeptech

Het Nederlandse venture-capitalfonds Innovation Industries heeft €500 miljoen opgehaald voor zijn derde fonds, dat zich richt op het financieren en begeleiden van deeptech-bedrijven in de Benelux en Duitsland.

deeptech

Deeptechbedrijven ontwikkelen baanbrekende technologieën en brengen deze naar de markt. Dit soort ondernemingen heeft de potentie om innovatieve oplossingen te bieden voor mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, veiligheid, vergrijzing, voedseltekort en energievoorziening. Vanwege de complexiteit en het geavanceerde karakter van de producten, hebben deeptechbedrijven hogere kapitaalvereisten en kunnen de ontwikkelingstijden langer zijn dan bij meer conventionele ondernemingen.

Beleggers in het fonds

Beleggers in het derde fonds zijn onder meer PME en PMT. Deze pensioenfondsen belegden ook al in de eerdere fondsen van Innovation Industries. In het nieuwste fonds doen ook de pensioenfondsen ABP, bpfBOUW, Pensioenfonds KPN en TNO Pensioenfonds mee. Daarnaast zijn in het fonds ook ABN AMRO, Athora Netherlands, Rabobank, Oost NL, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, InnovationQuarter, Europees Investeringsfonds (EIF), Invest-NL, KfW Capital, en Wachstumsfonds toegetreden als investeerders.

Harm de Vries, partner bij Innovation Industries: "We zijn zeer verheugd dat naast de pensioenfondsen PME en PMT als beleggers van het eerste uur, nu ook andere pensioenfondsen deelnemen in ons fonds. We delen met deze pensioenfondsen een lange termijn visie, waarbij we goede financiële rendementen combineren met een bijdrage aan de toekomstbestendigheid van het Nederlandse deeptech-ecosysteem. Met op dit moment zo’n €900 miljoen aan kapitaal onder beheer fungeren we bovendien als een magneet voor baanbrekende technologieën in Europa."

"Ons team opereert nu nog vanuit kantoren in Amsterdam en Eindhoven. Binnenkort voegen we daar ook een kantoor in München aan toe," verklaart Chris Sonnenberg, partner en mede-oprichter van Innovation Industries. "Met een solide Europese aanwezigheid kunnen we de beste technologiebedrijven identificeren en daarmee de concurrentiepositie van Nederland versterken," voegt hij toe.

Investeringen in de regio

Oost NL investeerde vorig jaar in het derde fonds van Innovation Industries, zowel uit het Participatiefonds Oost NL als Perspectieffonds Gelderland, een fonds van de provincie Gelderland.

Pauline Albers, investment manager Fondsinvesteringen bij Oost NL: “We zijn trots om te zien hoe Innovation Industries met haar fondsen is uitgegroeid naar een gevestigd fonds met een indrukwekkende fondsomvang. Innovation Industries heeft inmiddels een bewezen trackrecord als het gaat om investeringen in impactvolle bedrijven, ook in Oost-Nederland. Zo heeft Innovation Industries geïnvesteerd in Overijsselse bedrijven zoals Phix Photonics Assembly, Axign en IamFluidics en Gelderse bedrijven zoals Tempress en Solynta. Een investering in een marktfonds betekent ook toegang tot kennis. Samen kijken we naar trends en ontwikkelingen in deeptech.”