Oost NL

Industrial Reality Hub groeit door naar 16 partners

Na de lancering op het jaarevent 'Industrial Reality 2019' en de aanwezigheid op de Hannover Messe, is de Industrial Reality Hub (IR Hub) gegroeid van 11 naar 16 partners. De IR Hub is een consortium dat zich inzet voor innovatie en samenwerking tussen bedrijven, overheden en kennisinstellingen op het gebied van Augmented- en Virtual Reality. HSO Innovation, Saxion Hogeschool, stichting STODT toekomsttechniek, Thales Nederland en Hollander Techniek traden de afgelopen maanden toe als kennispartner en voegen kennis en faciliteiten toe op het gebied van industriële digitaliseringskennis en talent. Met de komst van deze partners verstevigd de IR Hub haar internationale positie als Fieldlab, met als ambitie dé Europese hotspot voor industrieel toegepaste AR/VR en AI te worden.
reality hub

Met de komst van VMO-leden Hollander Techniek en STODT is de samenwerking verstevigd met de Verenigde Maakindustrie Oost-Nederland (VMO). Hiernaast zijn de lopende activiteiten met de Universiteit Twente verder uitgebouwd via de samenwerking met Fraunhofer Project Center. HSO Innovation uit Veenendaal (Utrecht) loopt als Microsoft-partner voorop in de ontwikkeling en implementatie van AR-toepassingen. Saxion Academie Creatieve Technologie en lectoraat Ambient Intelligence hebben een indrukwekkende trackrecord als het gaat om de opleiding van studenten rondom creatieve en serieuze toepassingen van VR, data en sensoren.

Kennisevents

Voorzitter van de IR Hub, Controllab, organiseerde met CAD Services het eerste kennisevent op The Gallery in Enschede. Het thema van de bijeenkomst was 'van CAD naar 3D', waarbij de laatste technologische ontwikkelingen gedeeld werden tussen leden en kennispartners. Christian Kleijn, directeur van Controllab en voorzitter van de IR Hub: "Het event was een succes en we zijn nu al weer bezig met een nieuw kennisevent rondom hardware." Samen met Saxion worden meerdere praktische studentprojecten opgezet in een VR-omgeving met onder meer The Virtual Dutchmen en OV Software.

Routekaart

Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL zorgde voor de samenwerking tussen IR Hub en Fraunhofer Project Center Twente (FPC). FPC en IR Hub-leden werken samen aan een innovatie-roadmap, zodat nieuwe projecten goed aansluiten marktverwachtingen en technologische mogelijkheden. Dit draagt mede bij aan het Advanced Manufacturing programma van FPC en het neerzetten van demonstrators.

Internationalisering

Het World Trade Center Twente was namens de IR Hub aanwezig op de Franse beurs "Laval Virtual". internationaliseringsprogramma GO4EXPORT zorgde voor industriële contacten op de Holland Tag in Duisberg, waar Nederland het beste van stal haalde voor handelspartner Duitsland, samen met de regio's Eindhoven en Twente. Deze activiteiten leverden veel nieuwe internationale contacten op.

Projecten

De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) startte het project "Towards de Digital Factory", waarin zeven moderne Oost-Nederlandse fabrieken de volgende stap maken naar Digital Twins. Digitale kopieën van de fabrieken moeten zorgen voor het stroomlijnen van productieprocessen en verbeterde interactie tussen de machines en de mens in het productieproces. Dit Fieldlab-project ontstond uit de kennisuitwisseling tussen leadpartner HAN lectoraat Lean en IR Hub coördinator Oost NL.