Header fallback 1

Hoe in twee weken een productieketen voor corona-mondkapjes tot stand kwam

In Oost-Nederland werken inmiddels veel partijen samen aan de belevering van de zorgsector. Robbert Jan Kooij, projectmanager bij Oost NL, vertelt in dit verhaal hoe dat in z'n werk gaat.

mondkapjes

​Drie weken geleden kreeg Oost NL van verschillende bedrijven en instanties de vraag ondersteuning te bieden bij het regionaal opzetten van productie van medische materialen van met name mondkapjes en schorten. De nood in de verschillende zorginstellingen is nog steeds erg hoog.

Zorgwerkers hebben speciale beschermende middelen nodig, zoals mondkapjes in allerlei soorten en klassen. "Het lijkt simpel zo'n mondkapje, maar er zijn specifieke materialen, processen en financiële middelen voor nodig", vertelt Robbert Jan. Een ondernemer moet zijn investering kunnen terugverdienen en in deze Corona-crisis is de markt erg onzeker. "Op het unieke filtermateriaal voor kapjes is een wereldwijde run ontstaan."

Bundelen van krachten

In eerste instantie waren er ondernemers die goedbedoelde initiatieven ontplooiden, maar vastliepen in de uitvoering. Door hiermee in contact te treden en contacten uit te wisselen met de collega's in het Corona-team, werd duidelijk welke behoeften er waren. "Dat betekent de hele dag mailen, telefoontjes plegen, video-calls opzetten. Zoeken naar de overeenkomsten in vraag en aanbod. De ondernemers en zorgpartijen deelden in korte tijd veel informatie, die ik weer met anderen kon delen. Ons Corona-team zorgt daarna weer voor de juiste uitwisseling in andere netwerken, zoals contacten met de provincies en EZK", legt Robbert Jan uit.

Enthousiaste ondernemers

Zo is er een netwerk ontstaan van bedrijven die in meerdere ketenverbanden productie opstarten. Robbert Jan: "Je krijgt enorm opgeluchte ondernemers aan de lijn: 'Ik loop hier en hier mee. Waar kan ik jou mee helpen?' Je hoort ook de frustratie als ze wel willen, maar de materialen niet geleverd kunnen worden, zoiets simpels als het ontbreken van een elastiekje, tot en met een complete order die uitblijft. Ik verzin dan alternatieven, schakel met het landelijke punt en breng ze daarmee in contact. De bedrijven gaan samen miljoenen mondkapjes en schorten leveren."

Herbruikbare materialen

Onder de betrokken bedrijven bevinden zich TenCate Protective Fabrics, Cato Composites (B.V.), BAAT Medical Device Development, Duflex, Lemoine en De Beer Group. Ondernemers worden inventief onder hoge druk. De laatstgenoemde partij bedacht een innovatief mondkapje, waarbij de filterunit vervangen kan worden, waardoor veel minder van het schaarse filtermateriaal gebruikt hoeft te worden. "De toelevering van buiten de grenzen wordt steeds lastiger. "Door samen op te trekken, delen de partners de ervaringen over materiaal-leveranciers, over het doorlopen van test en certificeringstraject", zegt Robbert Jan.

Regionale en landelijke steunpunten

Het Health Innovation Park regio Zwolle, dat gelieerd is aan Isala Klinieken, zorgde voor het inbrengen van acute vragen en specificaties van middelen en bood ook testfaciliteiten aan. "Zij legden de link voor ons naar andere zorgpartijen en de regionale zorgcoördinatoren Oost-Nederland. Dit hielp met het voeden van gebundelde vragen richting het Landelijke Consortium Hulpmiddelen dat een enorme hoeveelheid vragen op zich af kreeg in korte tijd", vertelt Robbert Jan.

Toch zit het werk er voorlopig nog niet op: "Het wordt steeds drukker en dan moet je jezelf even rust geven en aandacht geven aan je familie. Mijn vrouw werkt in de zorg dus die snapt het belang hiervan. Naast de toevoer van materialen voor mondkapjes is er nog steeds een acute behoefte aan een enorme hoeveelheid medische schorten. Hiervoor is nu TenCate Protective Fabrics haar productie in Twente aan het opvoeren. Als je nu hoort dat medisch personeel het schort na gebruik maar omdraait om het nog een keer te kunnen gebruiken, geeft mij dat de energie om door te gaan", besluit Robbert Jan.