Oost NL

HeatMatrix en FrieslandCampina echte 'aanpakkers' volgens het Klimaatakkoord

Veel bedrijven, organisaties en mensen thuis zijn al bezig met het beperken van hun CO2-uitstoot. En zij plukken daar nu al de vruchten van. De serie Aanpakkers​ van het Klimaatakkoord komen koplopers aan het woord. Zij vertellen over hun simpele oplossingen tot hightech uitvindingen, en alles er tussen in. In de serie ook aandacht voor onder meer HeatMatrix en de samenwerking tussen FrieslandCampina en Groot Zevert Vergisting.

heatmatrix

Door de schoorstenen van fabrieken verdwijnt een hoop warmte naar de buitenlucht. Zonde, want hergebruik van die warmte kan een heleboel brandstof besparen, en daarmee miljoenen tonnen CO2. De HeatMatrix Group bestookt de industrie nu, met succes, met een innovatieve plastic warmtewisselaar, waarmee warmte uit de schoorsteen hergebruikt kan worden, in en buiten de fabriek. Oost NL investeerde vanuit het Innovatie en Energiefonds Gelderland in het bedrijf uit Geldermalsen.

Lees het verhaal met HeatMatrix

1-op-1-leiding voor bio-gas

In de reeks ook aandacht voor de intensieve samenwerking van Friesland Campina en Groot Zevert Vergisting. De installatie van Groot Zevert produceert uit mest van regionale boerenbedrijven en uit biomassareststromen jaarlijks 11 miljoen kuub biogas. Van dit gas gaat 8 miljoen kuub via een 12,5 centimeter dikke en 5 kilometer lange leiding rechtstreeks naar FrieslandCampina. De zuivelfabriek stookt het biogas bij in de stoomketels voor haar energievoorziening en geeft zo handen en voeten aan haar duurzame streven.

Lees het verhaal over het 'huwelijk' van FrieslandCampina en Groot Zevert Vergisting.

Meer voorbeelden

In de reeks van het Klimaatakkoord zijn nog meer inspirerende voorbeelden van echte aanpakkers te vinden. Klik hier voor meer voorbeelden. ​