Header fallback 1

Grenzeloos gezond eten: kansen voor voedseltransitie

​Dit jaar werkt Oost NL 15 jaar aan de duurzame ontwikkeling van de economie in Oost-Nederland. Tijdens ons jubileumevent op 25 juni 2018 kijken we naar de toekomst. De toekomst is nu, de toekomst zijn wij! Voor welke maatschappelijke uitdagingen staan we? Onze collega's Judith van de Bovenkamp en Jochem Wolthuis organiseren de sessie 'Grenzeloos gezond eten'. "Samen kunnen Nederlandse en Duitse bedrijven oplossingen bedenken om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden", vertelt Jochem.

adventure-ball_15jr

​Wat betekent duurzame ontwikkeling voor jou?

"Het verbinden van Oost-Nederlandse en Duitse agrofoodbedrijven en ze letterlijk en figuurlijk samen te laten groeien. Daar zet ik mij als Agrofoodmakelaar Duitsland namens Oost NL persoonlijk en met passie voor in. Graag deel ik mijn kennis en persoonlijke netwerk op de Duitse markt met de Oost-Nederlandse bedrijven. Waar liggen kansen, hoe benader je het beste de Duitse markt? Daarbij kunnen Nederlandse bedrijven ook profiteren van mijn netwerk met Duitse brancheorganisaties en kennisinstellingen. Natuurlijk laat ik ook graag de Duitse markt kennismaken met de kwaliteit van Nederlandse productiewijze en producten. In Duitsland ontstaan ook kansen voor nieuwe producten en technologieën door veranderend consumentengedrag en transitie naar duurzamere voedselproductie. Ook inspelen op trends als gepersonaliseerde gezonde voeding en nieuwe  foodtechnologie die efficiënter, effectiever, duurzamer en anders produceren mogelijk maakt, zowel in de machinebouw, de voedselverwerking als de teelt. Om een sterk marktaandeel in de Duitse agrofoodmarkt te behouden, is het belangrijk te blijven investeren en export te stimuleren door vooral goede persoonlijke contacten te leggen en duurzaam te onderhouden."

 

Maatschappelijk uitdagingen, wat is jouw impact?

"Samen kunnen Nederlandse en Duitse bedrijven oplossingen bedenken om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Samenwerking en samen optreden met Duitsland biedt ook wereldwijd nieuwe kansen en perspectieven. Het bijeen brengen van de juiste bedrijven en partijen die deze uitdaging samen willen oppakken, dat is impact. Oost-Nederland investeert bijvoorbeeld in belangrijke ontwikkelingen zoals eiwittransitie: de overgang naar een voeding met meer plantaardige eiwitten. Hiermee kan een bijdrage worden geleverd aan het oplossen van vraagstukken op het gebied van voedselveiligheid, voedselschaarste, klimaatverandering en gezonde voeding."

 

Wat vormt volgens jou de toekomstige kracht van Oost-Nederland?

"Oost-Nederland is sterk in agrofood. Niet alleen wat de binnenlandse voedselvoorziening betreft, maar ook voor de export. Belangrijk exportland voor (Oost-)Nederland is Duitsland. En van die nabijheid van de Duitse markt als direct buurland is een geweldige kans voor Nederlandse bedrijven om te blijven groeien. Met elk project, met elk contact, met elke opdracht groeien de expertise, competentie en netwerken van de bedrijven in Oost NL. Die persoonlijke inzet en ondernemersgeest van bedrijven moeten we koesteren als belangrijk fundament voor toekomstige en duurzame groei van deze regio."