Oost NL

Gevolgen 'no deal' brexit doorgerekend

Tijdens een bijeenkomst bij Oost NL op vrijdag 1 februari met ondernemers uit Oost-Nederland, presenteerde organisatieadviesbureau Berenschot de uitkomsten van een onderzoek over de gevolgen van een 'no deal' brexit. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Provincie Gelderland en Oost NL. De gevolgen van de brexit werden besproken door panelleden, waaronder Gedeputeerde Economie van de provincie Gelderland, Michiel Scheffer.

brexit bijeenkomst

Het onderzoek van Berenschot laat zien dat producten van Oost-Nederlandse producenten aanmerkelijk duurder worden in het Verenigd Koninkrijk na een 'no deal' brexit. De kostprijs van Nederlandse producten voor Britse afnemers zal sterk verhoogd worden door de toepassing van WTO handelstarieven en door extra logistieke en administratieve handelingen. Wanneer de hogere kostprijs niet doorberekend wordt aan de Britse afnemers, dan zullen de marges van de Nederlandse exporteurs onder druk komen. Het onderzoek laat ook zien dat exporteurs naar het VK de gevolgen van de kostenverhoging kunnen beperken door slimme keuzes zoals het volume van zendingen naar het VK vergroten of eindbewerkingen realiseren in het VK in plaats van in Nederland. Overigens zullen de prijsverhogingen van Britse producten in Nederland nog veel hoger zijn.

Kans op no deal nog nooit zo groot

De uitkomsten van het onderzoek en andere gevolgen van de brexit voor Oost-Nederlandse ondernemers, werden besproken door een panel bestaande uit Loek Caris (Sector Econoom van ABN Amro, met brexit als aandachtsgebied), John Scholten (Managing Director van de Huisman Group BV; logistiek dienstverlener voor de UK en Ierland), en Michiel Scheffer (Gedeputeerde Economie van de provincie Gelderland). Uit de discussie tussen de panelleden en de aanwezige ondernemers kwam onder meer naar voren dat de kans op een 'no deal' brexit nog nooit zo groot is geweest, dat er onduidelijkheid is over te volgen administratieve procedures na een 'no deal' brexit, en dat de import van Britse producten naar Nederland wel eens bemoeilijkt zou kunnen worden vanwege problemen rondom certificering. 

De Stentor schreef naar aanleiding van het onderzoek het artikel: Oost NL: ‘Ondernemersschade brexit beperken door slimme ingrepen’De uitkomst van het onderzoek van Berenschot is toegevoegd als bijlage.

Bijlage