Header fallback 1

Gelders bedrijf produceert miljoenenvoorraad mondkapjes

Lemoine Holland uit het Gelderse Emst produceert iedere week ruim een miljoen chirurgische mondkapjes. De voorraad is bedoeld voor mensen in de zorg. Vóór de coronacrisis produceerde het Franse familiebedrijf alleen hygiëne- en verzorgingsartikelen van katoen, zoals wattenschijfjes. In het voorjaar besloot Lemoine naast de reguliere productie ook chirurgische mondkapjes te gaan maken. Site Director BJ Hudepohl vertelt waarom: "Simpelweg omdat we een bijdrage willen leveren in deze coronatijd. Wij willen niet verdienen aan de ellende van een ander. Oost NL bracht ons in contact met enkele partijen om de benodigde controles op de grondstoffen en de mondkapjes te kunnen uitvoeren."

lemoine

Contract met de overheid

In eerste instantie wilde Lemoine in mei zogenoemde FFP2 mondneusmaskers maken voor de zorg. "We zagen hoe de zorg worstelde met de situatie, zij moesten zonder hulpmiddelen, onbeschermd, onze familieleden verzorgen. Daar wilden we graag wat aan doen." Via het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen (LCH) vernam Hudepohl echter dat er al voldoende initiatieven liepen. Toch stopte de mondkapjesmissie van Lemoine daar niet: De eigenaar (Phillipe Lemoine) gaf groen licht om te investeren in machines voor de productie van chirurgische mondkapjes. Diverse gesprekken met de overheid resulteerden in een contract met het Rijk voor de productie van chirurgische mondkapjes type 2R.

Machines veilig maken volgens Nederlandse normen

De benodigde machines arriveerden in het voorjaar vanuit China. "Die waren in eerste instantie nog niet veilig genoeg. De Chinese normen voor veiligheid zijn echt anders dan de Nederlandse. We zijn pas gaan draaien toen alles aan onze standaard voldeed," zegt Hudepohl. De eerste mondkapjes kwamen al uit de machine vóór de overeenkomst met de overheid. Hudepohl is trots op de enthousiaste en toegewijde inzet van alle collega's.

Uitdaging blijft

Een chirurgisch mondkapje bestaat uit drie lagen. Er is wereldwijd een groot tekort aan de middelste laag; het 'meltblown nonwoven' filter. Het filterprobleem speelt momenteel niet bij Lemoine maar 'een stabiele toelevering van materialen blijft een uitdaging', zegt Hudepohl.

Duurzaam

Mede op initiatief van Oost NL denken de diverse partijen die betrokken zijn bij de productie na over de mogelijkheden tot het maken van een duurzaam masker. Hudepohl: "Ook wij willen graag toewerken naar een duurzaam product; van recyclebaar materiaal en natuurlijk afbreekbaar." Dat lukt niet met het huidige filtermateriaal. Hudepohl droomt over alternatieven als hennep en katoen, maar dat is nog toekomstmuziek.

​Advanced Materials

Dat de productie van mondmaskers in Oost-Nederland plaatsvindt is geen toeval. De regio heeft een sterk ecosysteem als het gaat om geavanceerde materialen. Oost NL heeft zich vanaf het begin van de corona-crisis ingezet om partijen zoals Lemoine te begeleiden bij het opzetten van kortere ketens voor de productie van beschermende materialen in Nederland. Denk aan het opzetten van samenwerkingen van producenten met regionale materiaalleveranciers, productontwikkelaars, machinebouwers, andere producenten, kennisinstellingen en overheden. Het blijkt dat bedrijven veel kennis in huis moesten halen, wetende dat het een race is tegen de verspreiding van het virus. Achteraf gezien is het een enorme prestatie dat bedrijven zoals Lemoine het in zo'n korte tijd gelukt is.