Oost NL

Fotonica Hub ontvangt €19 miljoen van EU

PhotonHub Europe - een nieuwe Europese hub voor digitale innovatie op het gebied van fotonica - heeft een financiering van 19 miljoen euro ontvangen uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. PhotonHub Europe kan Europese mkb-ers en grote ondernemingen intensief ondersteunen bij een snellere en slimmere invoering van op fotonica gebaseerde technologieën. Het doel is hen tot sterke, slagvaardige digitale bedrijven om te vormen. De ambitie is om in 2025 rechtstreeks meer dan 1.000 nieuwe hightech-banen in de EU te creëren en bijna 1 miljard euro aan nieuwe inkomsten en risicokapitaal te genereren. PhotonHub Europe gaat van start op 1 januari 2021. Bedrijven in Oost-Nederland kunnen gebruik maken van vouchers om Fotonica toepassingen in hun bedrijfsvoering te testen.

fotonica

Eddy van Hijum, Overijsselse gedeputeerde voor Economie: “De PhotonHub biedt het mkb in Oost-Nederland kansen voor verder onderzoek en implementatie van fotonicatoepassingen. Techniek die op vele terreinen kan worden ingezet, bijvoorbeeld op gebied van medische technologie en voeding. Gebieden waar Oost-Nederland nationaal en internationaal toonaangevend is. Samen werken we aan een slimme en schone economie.” De oprichting van deze PhotonHub Europe is een mooi resultaat van Think East Netherlands, waarin 24 regionale partners samenwerken. Oost NL is via haar partnerrol in PhotonDelta betrokken en LioniX International uit Enschede, dat fotonica-chips produceert en assembleert, is consortiumpartner.

Arne Leinse van het bedrijf LioniX International: “Voor LioniX International is het deelnemen in PhotonHub een logische stap om de toegang tot fotonische technologie voor met name mkb eindgebruikers makkelijker te maken. Door samen te werken met complementaire partners in het ecosysteem kunnen we allen onze positie versterken en kunnen we de toepassingsgebieden van de unieke LioniX technologie verder uitbreiden.”

PhotonHub Europe zal technologische innovatie van bedrijven stimuleren en 1.000 hightech banen creëren

Fotonica - de wetenschap en technologie van het licht - is een digitale technologie die de traditionele industrie radicaal heeft veranderd. Fotonische technologieën worden gebruikt om producten te creëren in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden zoals gezondheid, veiligheid, ruimtevaart, voeding, mobiliteit of energie.

"Fotonica is de sleuteltechnologie tot de digitalisering van onze maatschappij en een belangrijke drijfveer voor de geavanceerde maakindustrie. Fotonica mag gerust tot de diepgroene energiezuinige technologieën gerekend worden die cruciaal geworden zijn om de enorme wereldwijde maatschappelijke en milieu-uitdagingen van onze tijd fundamenteel aan te pakken", aldus Prof. Hugo Thienpont, directeur van Brussels Photonics (B-PHOT) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en algemeen coördinator van PhotonHub Europe. "De Europese industrie mag onder geen beding de kans missen om volop op deze innovatiegolf in te zetten. Daarom moeten we de kennis en ervaring die aanwezig zijn in tientallen onderzoeks- en innovatiecentra in Europa bundelen. Enkel zo kunnen wij de Europese bedrijfsinnovatie efficiënt ondersteunen, de economische groei verder aanwakkeren, en de technologische soevereiniteit van Europa behouden. Dit is de motivatie voor de oprichting van PhotonHub Europe, waarmee wij voortbouwen op meer dan 15 jaar Europese samenwerking tussen alle organisaties die betrokken zijn bij deze integratie van expertise en technologische infrastructuur".

Om de invoering en ontplooiing van fotonicatechnologieën voor de Europese industrie te versnellen, richt PhotonHub Europe één enkel innovatiecentrum voor fotonica op. In dit centrum zijn alle beste fotonicatechnologieën, faciliteiten, expertise en ervaring van 53 topcompetentiecentra in heel Europa onder één dak geïntegreerd als een one-stop-shop-oplossing. Op die manier kunnen innovatieoplossingen snel en doeltreffend aangeboden worden aan elke bedrijf, waar dan ook in Europa. PhotonHub zal bedrijven ook begeleiden bij een breed scala aan andere diensten zoals opleidingen en bijscholing in haar Europese Fotonica Academie met mogelijkheden tot praktische trainingen in de PhotonHub “experience labs”. Daarnaast zullen bedrijven intensief gecoached worden in het vinden van durf- en groei kapitaal.