Header fallback 1

FOOD2020 fase II van start

Op 26 september werd bij de feestelijke afronding van fase I van FOOD2020 meteen het startschot voor de voortzetting in fase II gegeven. Net als in fase I zijn er diverse ondersteuningsmogelijkheden voor mkb-bedrijven. Oost NL is wederom partner in het project. FOOD2020 biedt ondersteuningsmogelijkheden voor bedrijven in de levensmiddelentechnieksector.

Food2020

​Plaats van handeling was DIL, Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e. V. Ruim vijftig vertegenwoordigers uit politiek, bedrijfsleven en wetenschap waren naar Quakenbrück gekomen. Sprekers waren onder andere Dirk Brengelmann, ambassadeur van Duitsland in Nederland en Max Krämer (Bugfoundation GmbH) die het innovatieproject presenteerde dat zijn bedrijf als deelnemer aan een Duits-Nederlands consortium in de eerste fase van FOOD2020 met succes heeft kunnen afronden. Dr. Volker Heinz, directeur van DIL, heette als leadpartner van FOOD2020 de deelnemers van harte welkom en toonde zich verheugd over de positieve feedback. De Duitse ambassadeur in Nederland, Dirk Brengelmann, wees op het belang van het INTERREG-programma voor de grensoverschrijdende samenwerking en benadrukte dat FOOD2020 in die zin een uitstekend voorbeeld is van een goede invulling van dat programma.

Implementeren van innovaties

Projectcoördinator Christian Kircher (DIL e.V.) ging in op de globale trends en uitdagingen in de foodbranche en lichtte toe hoe FOOD2020 bedrijven helpt bij het implementeren van innovaties. Fase I van FOOD2020 is zeer succesvol geweest. 112 bedrijven konden nieuwe producten en processen ontwikkelen binnen innovatieprojecten en haalbaarheidsstudies, en in totaal 452 bedrijven namen deel aan de diverse events van FOOD2020. Daarnaast kon 5,2 miljoen euro worden gebruikt voor versterking van de Duits-Nederlandse grensregio. In een korte video vertelden vijf bedrijven over hun ervaringen met FOOD2020.

In de tweede fase van FOOD2020 zal gewerkt worden aan diverse uitdagingen voor de sector op sociaal en maatschappelijk gebied. Daarvoor worden negentien innovatieprojecten en zeven Think Tanks opgezet, bestaande uit kleine groepjes specialisten rond bepaalde thema's waarin gewerkt wordt aan oplossingen voor actuele en toekomstige uitdagingen. 

Marktintroductie in Duitse supermarkten

Max Krämer ging in op een Duits-Nederlands innovatieproject dat in fase I is afgerond. Deelname aan het project heeft voor Bugfoundation zichtbare resultaten opgeleverd, waaronder de marktintroductie in Duitse supermarkten. „We hadden alleen nog maar een idee, namelijk om insecten te gebruiken als voedingsbron, maar dat idee had nog een hele weg te gaan voordat het rijp was voor de markt. FOOD2020 heeft ons in staat gesteld om een marktrijp product te ontwikkelen. Dus voor ons was het echt de jackpot.", benadrukte Max Krämer. „We kunnen FOOD2020 absoluut aanbevelen. Het is een grensoverschrijdend project waarbij je partners aan de andere kant van de grens leert kennen en uiteindelijk ook met hen gaat samenwerken."

Daarna presenteerden enkele bedrijven in de foyer innovatieve producten die ontwikkeld zijn in de eerste fase van het project.

Daarmee is ook het officiële startschot voor fase II van FOOD2020 is gegeven. Bedrijven kunnen zich vanaf nu laten adviseren over de kansen die deelname aan FOOD2020 voor hun eigen bedrijf biedt. Belangrijke thema's in het project zijn:

  • voedselzekerheid
  • duurzame voedingsmiddelen
  • voedselveiligheid
  • gezonde voeding
  • sociale innovaties

DIL coördineert het tweeënhalf jaar durende project en het voert het samen met zes partners uit de Duits-Nederlandse grensregio uit. In Nederland zijn dat de ontwikkelingsmaatschappijen Oost NL, NOM, Liof – NV Industriebank en BOM. Projectpartners aan de Duitse kant zijn DIL e. V., FPI – Food Processing Initiative e. V. en GIQS.

INTERREG-programma

FOOD2020 is onderdeel van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung van Niedersachsen, het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel. Het INTERREG VA-programmamanagement Eems Dollard Regio begeleidt het project.