Oost NL

Energietransitie: ‘Je hebt iedereen nodig’

De energietransitie is belangrijk om Nederland duurzamer te maken. In Oost-Nederland werken veel bedrijven, kennis-en onderzoeksinstellingen samen aan oplossingen die bijdragen aan de transitie en de vermindering van CO2-uitstoot. Eind oktober opende in Almelo de Waterstof Hub Twente.

H2Hub Twente.PNG

Waterstof Hub Twente

Recentelijk werd in Almelo de Waterstof Hub Twente (H2 Hub Twente) officieel geopend, in de voormalige fabriek van Sensata. Ondernemers en onderwijs komen er samen om te experimenteren met de productie, opslag en toepassing van waterstof.  Via onderzoek en concrete projecten bouwen bedrijven en kennisinstellingen met elkaar kennis en ervaring op, en dragen zo bij aan de energietransitie.

Waterstof is een energiedrager, geen energiebron zoals kolen of olie. Dat betekent dat het altijd geproduceerd moeten worden. Dit kan uit fossiele brandstoffen (een vervuilende methode), maar ook op duurzame wijze, dit heet groene waterstof.

"Iedereen is druk met energietransitie, als Oost NL werken we vanuit de regionale gedachte en overzien het hele plaatje." 

Marc Leeuw, projectmanager Energy en Tech bij Oost NL: “Waterstof is een belangrijk element in de energietransitie. We hebben echter nog wel wat te doen: de productie moet ‘groen’ worden, en daarnaast hebben we partijen nodig die waterstof gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor vrachtwagens, schepen of zware voertuigen. Oost NL draagt aan de Waterstof Hub Twente bij door onder andere contacten te leggen tussen diverse partijen en het ondersteunen bij de uitbouw van de hub. Iedereen is druk met energietransitie, als Oost NL werken we vanuit de regionale gedachte. We overzien het hele plaatje, brengen alles in kaart en brengen partijen bij elkaar en helpen bij het vinden van financiering. Je hebt iedereen nodig. We helpen mee het waterstof-ecosysteem te ontwikkelen.”

Smart Energy hubs

Een ander duurzaam initiatief zijn de zogenoemde Smart Energy Hubs. Oost NL heeft mede het initiatief genomen voor de ontwikkeling van deze hubs in Oost-Nederland. Slimme decentrale energiesystemen waar lokaal opgewekte duurzame energie wordt opgeslagen en gebruikt voor industrie, vervoer en woningen. De uitdaging daarbij is om vraag en aanbod van energie in alle seizoenen in evenwicht te hebben. Ook ontstaat onherroepelijk filevorming op het elektriciteitsnet, als steeds meer duurzame energie lokaal wordt opgewekt en geleverd aan het net.

Industriegebied Hessenpoort Zwolle is een voorbeeld van zo’n duurzaam decentraal energiesysteem, waarbij de zogenoemde netcongestie wordt voorkomen door innovaties in energieopslag en waterstof. Ook De Mars in Zutphen zet hierop in, net als XL Businesspark in Almelo, waar ook in het demonstratieveld New Energy Garden-NL nieuwe energiesystemen getest kunnen worden. 

In Arnhem is Connectr Energy Innovation actief, gevestigd op het Industrieel Park Kleefse Waard (IPKW). Connectr zet zich in om de energietransitie te versnellen via een innovatieprogramma rond elektrificatie, een innovatie lab en diverse shared facilities. Oost NL is een van de initiatiefnemers van het energiecluster.

 

Foto: H2 Hub Twente