Oost NL

Ecologische uitvaartkisten FAIR Coffins dubbel geraakt door coronacrisis

FAIR Coffins uit Nijmegen maakt ecologische uitvaartkisten. Door de coronamaatregelen viel de productie stil en liep de omzet terug. Met de door Oost NL toegekende Corona-OverbruggingsLening kan het bedrijf een lastige periode overbruggen en haar ecologische en sociale ambities voortzetten.
werkplaats

​Waar je misschien zou verwachten dat een bedrijf dat uitvaartkisten maakt zou kunnen profiteren van de crisis, werd FAIR Coffins eigenlijk dubbel geraakt: In de maanden dat er veel mensen overleden aan het virus was het voor het bedrijf niet mogelijk om kisten te maken. Nu er, met aanpassingen, weer geproduceerd kan worden overlijden er juist minder mensen dan normaal. De verwachtte inkomsten uit licentiedeals in het buitenland bleven bovendien uit. Reizen was onmogelijk.


Koen Verlinden, directeur van FAIR Coffins, heeft al zo'n tien jaar ervaring in de uitvaartbranche. Drie jaar geleden startte hij het bedrijf, om een ecologisch alternatief voor traditionele kisten te bieden. "Zo'n 80 procent van de kisten zijn heel vervuilend. Ze bestaan voornamelijk uit spaanplaat, daar zit lijm in wat uiteindelijk in het grondwater terecht komt. En plastic, dat bij de afwerking gebruikt wordt, vergaat nooit. Daarnaast worden er nog veel kisten van hout gemaakt." Bij een crematie wordt een kist ook mee verbrandt en dat zorgt voor veel CO2-uitstoot.


FAIR Coffins heeft daar een oplossing voor: "We hebben een nieuwe, gepatenteerde kartonsoort ontwikkeld, gemaakt van gerecycled karton en oud papier. Daar maken we stevige kisten van. Het is een vernieuwend product in een conservatieve markt. Maar consumenten reageren positief", vertelt Verlinden. De kisten zijn bijvoorbeeld te personaliseren. En de kisten zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar hebben ook een maatschappelijk voordeel. Bij FAIR Coffins werken ongeveer twintig mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die zich zo verder kunnen ontwikkelen.


Productie niet meer mogelijk

Het product slaat aan en krijgt veel aandacht in de media, vertelt Verlinden: "Het ging hard met ons bedrijf. We waren dit jaar juist bezig met internationalisering. Toen kwam de coronacrisis. Sociale werkplaatsen werden als een van de eerste werkplekken gesloten. Eind maart moesten we de deuren sluiten." Daarmee kwam de productie stil te liggen.


Daarop vroeg het bedrijf een Corona-OverbruggingsLening aan. "We hebben het geld hard nodig om de tijd te overbruggen en de terugloop in omzet te compenseren. We hebben eigenlijk een half jaar vertraging opgelopen." Toch ziet Verlinden een mooie toekomst voor de ecologische kisten: "Ik hoop over een paar jaar een aantal licentiedeals met het buiteland te hebben en hoop dat onze kisten terug te vinden zijn in het assortiment van grote uitvaartverzekeraars."


Mondkapjes

Tijdens de moeilijke maanden heeft het bedrijf niet helemaal stil gestaan. FAIR Coffins maakte voor de crisis al verschillende producten van reststukjes van het materiaal dat voor de bekleding van kisten wordt gebruikt. Zoals broodzakken. "We hebben gekeken of we daar ook mondkapjes van kunnen maken. Dat is een verrassend succes, we krijgen veel orders waarmee je dus ook wat omzet genereert," besluit Verlinden.


FAIR Coffins is geen onbekende van Oost NL en maakte eerder gebruik van De Groeiversneller, het voucherprogramma van de provincie Gelderland dat ondernemers ondersteunt bij hun groei.


Corona-OverbruggingsLening

Op 7 april kondigde het kabinet aan € 100 miljoen uit te zullen trekken voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, waaronder Oost NL verstrekken op verzoek van het kabinet deze Corona-OverbruggingsLening (COL). Meer weten over de COL? Kijk op oostnl.nl/col.