Oost NL

De 15.000 zonnepanelen op de oude vuilstort van Eerbeek zijn bijna klaar voor gebruik

De laatste zonnepanelen zijn gelegd en de veiligheidschecks worden gedaan. Het zonnepark met ruim 15.000 panelen op de oude vuilstort in Eerbeek is bijna klaar voor gebruik. Het was een flinke klus voor projectleider Guus Koster. Pas als de stroomaansluiting er eind februari is, is hij echt tevreden. Ongeveer 1600 huishoudens krijgen dan groene stroom uit Eerbeek. Topfonds Gelderland financierde een deel van het project; Oost NL is fondsmanager van het fonds van de provincie Gelderland. 

Zonnepanelen

Projectleider Guus Koster (l), Els Holsappel van BrummenEnergie (m) en Walter Hulshof (r), eigenaar van de stortplaats. © Jeroen Jazet

Op deze frisse, grijze ochtend doet de voormalige stortplaats van de papierfabrieken in Eerbeek haast aan als een maanlandschap. Maar niets is minder waar aan de Doonweg. Verscholen tussen de bomen wordt bovenop een flinke bult de laatste hand gelegd aan Zonnepark Eerbeek.

De zonnepanelen liggen zover je kunt kijken, al kan dat ook door het druilerige weer komen. In totaal zijn het er ruim 15.000 op 6 hectare grond, vertelt projectleider Guus Koster. Het zonnepark is een idee van BrummenEnergie, een groep inwoners van de gemeente die gezamenlijk duurzame energie op willen wekken, grondeigenaar Stort Doonweg B.V. en projectontwikkelaar Solar Green Point.

4 miljoen euro

De bouw van het park heeft bijna 4 miljoen euro gekost. Het grootste deel van het geld is afkomstig van het Triodos Groenfonds en Oost NL. Daarnaast hebben inwoners van de gemeente Brummen voor ongeveer 5 procent bijgedragen aan de ontwikkelkosten, vertelt Els Holsappel van BrummenEnergie. 

Dat er nu zoveel zonnepanelen op de voormalige stortplaats liggen, ging niet zonder slag of stoot. Een stortplaats moet namelijk aan flink wat milieuregels voldoen. Vanaf de jaren 60 tot 2001 is er hier afval gestort, afkomstig van de papierindustrie die nog altijd groot is in Eerbeek. ,,Het is geen gevaarlijk afval’’, wil grondeigenaar Walter Hulshof benadrukken. 

Flinke klus

Toch moest de stortplaats wel eerst goed afgedekt worden, zodat de grond stabiel genoeg was voor de zonnepanelen. Tussen de zomers van 2016 en de 2018 is er daarom een proef geweest met enkele zonnepanelen en het gebruik van zonnefolie. ,,In die twee jaar hebben we geconcludeerd dat de zonnefolie niet voldoende werkt, maar dat zonnepanelen prima functioneren op deze stortplaats. Op basis daarvan hebben we besloten dat we het hele zonnepark gaan doen’’, reageert Koster.

Vanaf eind september dit jaar zijn de zonnepanelen op de stortplaats neergelegd. Afgelopen maandag kreeg het laatste paneel een plekje. Het was een flinke klus, maar Koster is tevreden. De opening is wat vertraagd, omdat een aantal onderdelen vanwege corona niet geleverd kon worden. Zo staan er nog geen transformatorhuisjes die de zonnepanelen daadwerkelijk op het energienet aansluiten.  ,,Die vertraging is zoals het er nu uitziet 8 weken. Dat is nog acceptabel.’’

Blij

Holsappel van BrummenEnergie is blij dat Zonnepark Eerbeek af is. Ze wijst erop dat hoe bijzonder het is dat er op een voormalige stortplaats, waar niets mee gebeurde, nu een zonnepark is gekomen. ,,Hoe we deze functie hebben kunnen combineren met het opwekken van duurzame energie is natuurlijk een hele mooie. Daar zijn we erg trots op. Het is ook ons eerste project dat klaar is.’’

Vanaf eind februari kan de stekker erin, zegt Koster. Zonnepark Eerbeek wordt dan aangesloten op het stroomnet van Liander. De zonnepanelen moeten jaarlijks aan ruim 1600 huishoudens stroom gaan leveren. Ze mogen er 25 jaar liggen. Tussendoor wordt er continu gekeken of de vuilstort nog aan de milieueisen voldoet, besluit grondeigenaar Hulshof. 

Bron: De Stentor, 8 december 2020