Oost NL

Coaching geeft starter FinnWald een boost

Op 17-jarige leeftijd verkocht Dani Dunsbergen zijn eerste hout gestookte hottub. Daarna ging het snel: na twee maanden vlogen 25 tubs over de toonbank van zijn bedrijf FinnWald. Dani is nu 18 en het bedrijf uit Putten groeit verder. Dat succes is mede te danken aan ondersteuning van De Startversneller-coach Edward van Lunsen. Dani: “Kennis van anderen, zoals van een coach, is heel belangrijk. Zonder coaching groei je veel minder snel en was er vast meer fout gegaan. Coaching geeft je een boost, een stukje zekerheid.” De Startversneller ondersteunt jonge Oost-Nederlandse ondernemers (< 5 jaar ingeschreven KVK) via onder andere businesscoaching. 

Foto showcase Dani _ Edward.jpg

Geboren ondernemer

Ondernemen zit Dani in het bloed. “Op Koningsdag had ik een kraampje en later verkocht ik spullen online. Het idee om een eigen bedrijf te starten werd steeds serieuzer. Ondernemen vind ik het leukste dat er is.” Dat Dani voor hottubs koos had met zijn opa en oma te maken. “Zij hadden een jacuzzi en dat vond ik altijd geweldig. De stroomprijzen zijn enorm hoog en ik dacht, kan dat niet anders? Ik heb marktonderzoek gedaan en kwam uit op hout gestookte hottubs.”

De destijds 16-jarige Dani had echter nog geen idee hoe een hottub precies werkt. Hij verzamelde allerlei informatie, deed veel kennis op en in januari 2021 was het zover: hij verkocht zijn eerste hottub. “Ik kreeg steeds meer aanvragen en wilde verder professionaliseren. Ik ging op zoek naar een marketingbureau en in die zoektocht kwam ik Edward tegen. Marketing is één, maar je bedrijf moet ook klaar zijn om te groeien.”

‘Ambitieuze ondernemers zijn de ruggengraat van de economie van morgen’

Businesscoach Edward van Lunsen, oprichter van Next Gear, houdt ervan jonge ambitieuze ondernemers te begeleiden. “Via De Startversneller krijg ik de kans nieuw talent verder te helpen en dat vind ik erg leuk. Bij de intake probeer ik de probleemstelling duidelijk te krijgen en dan maken we een stappenplan. Ik zet mijn spreekwoordelijke rugzak op tafel en haal er uit wat nodig is.” Dat de rugzak van Edward goed gevuld is lijdt geen twijfel. Jarenlang was hij zelf ondernemer en stond aan het roer van meerdere bedrijven. Ook hielp hij veel bedrijven te groeien of trok ze uit het slop.

Edward: “Met Dani heb ik onder andere gesproken over hoe je je blijft onderscheiden in een competitieve markt. Ik heb hem gewezen op duurzame trends en we zijn met het merk FinnWald aan de slag gegaan. We hebben mooie stappen gemaakt met de importeur.  Dani en ik belden geregeld met elkaar, ook wel in de weekenden als hij met een probleem zat. Zo gaat het niet altijd, dat ligt aan de connectie die je hebt met een coachee. Soms merk ik dat ondernemers wel gecoacht willen worden maar niet de effort willen leveren. Dan wijs ik ze niet op De Startversneller; ze moeten wel echt een bedrijf willen neerzetten en ambitie hebben.” Ambitieuze hard groeiende ondernemers zijn volgens Edward ‘de ruggengraat van de economie van morgen’.

Zonder coach ‘gaat groeien zo enorm langzaam’

Heeft Dani een gouden tip van zijn coach gekregen? “Edward heeft bakken met ervaring en onze gesprekken leverden continue nieuwe inzichten op, één tip is er niet uit te halen, het was zoveel. Bijvoorbeeld over hoe je een betrouwbare leverancier vindt, hoe je dat contact goed opzet én houdt. Hoe zorg je dat je bij je leverancier net een stapje voor hebt op anderen? Daar hebben we een enorme stap gemaakt. Zonder businesscoach gaat groeien zo enorm langzaam omdat je niet weet hoe je een probleem moet oppakken. En je zal wel 20 keer vaker op je bek gaan.”

Edward is trots op zijn coachee. “Dani heeft belangrijke stappen gemaakt. Hij weet veel beter waar hij over een paar jaar wil staan met zijn bedrijf en daar hebben we de bouwstenen voor neergezet. De manier waarop Dani het doet en hoe De Startversneller en Oost NL dat faciliteren is ongekend gaaf. Niet iedereen kent De Startversneller al, ik vind dat Overijssel en Gelderland het top voor elkaar hebben!”

Grootste outdoor wellness merk van Europa

Dani’s ambitie is duidelijk: “We willen uitgroeien tot het grootste outdoor wellness merk van Nederland, en uiteindelijk van Europa. We werken daar keihard aan. We zijn continue bezig met het verbeteren en verduurzamen van onze producten. Je moet blijven vernieuwen. Naast hottubs komen er meer producten.” Coach Edward twijfelt er niet aan: “FinnWald blijft groeien, Dani wordt een tópondernemer!”

Meer weten over De Startversneller? Kijk op onze site of meld je aan voor onze online bijeenkomst op 18 maart (16.00-17.00 uur).

De Startversneller wordt gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel. Het programmamanagement is in handen van Oost NL.