Oost NL

Chinese samenwerking Lithium Werks goed nieuws voor Oost-Nederland

Op 16 oktober tekende Kees Koolen onder toeziend oog van minister president Mark Rutte en de Chinese premier Li Keqiang een intentie-overeenkomst met het Chinese Zhejiang Jiashan Economic and Technological Development Zone Industry Corporation om een lithium ion batterijen gigafabriek in China te realiseren. Oost NL investeerde eerder in Lithium Werks dat met 100 medewerkers gevestigd is in Hengelo.

Lithium Werks - R&D Campus Photo 2

Lithium Werks wil op de Technology Base in Twente een hoogwaardige campus ontwikkelen op het gebied van batterijen en energieopslag. Het is de verwachting dat de R&D-Campus een grote impact zal hebben op de regio. Het is de ambitie van Lithium Werks dat in 2025 meer dan 2.000 mensen op de campus werken.

“Deze ontwikkelingen tonen aan dat Lithium Werks kan uitgroeien tot een bedrijf dat wereldwijd een belangrijke bijdrage levert in de manier hoe we omgaan met energie en energieopslag. We hebben als ontwikkelingsmaatschappij als eerste geïnvesteerd in Lithium Werks omdat we verwachten dat de te realiseren R&D-campus de economie van Oost-Nederland duurzaam versterkt,” aldus Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL in een reactie op het nieuws.

Gigafabriek China enabler R&D campus Twente

De gigafabriek in China geeft Lithium Werks de mogelijkheid om door te groeien en kan zo een  ‘enabler’ worden voor de realisatie van de Lithium Werks R&D-campus in Twente. Oost NL denkt al vanaf het begin mee met Lithium Werks en haar plannen om zich te vestigen in Oost-Nederland. Op 3 september, tijdens de opening van het academisch jaar, maakte Kees Koolen die keuze officieel. Oost NL investeerde in Lithium Werks en heeft via haar netwerk investeerders aangebracht, waaronder contacten met Chinese partijen.

De vestiging van Lithium Werks heeft een direct positief effect op de werkgelegenheid en trekt andere bedrijven naar de regio Twente. De plannen van Lithium Werks versterken het ondernemingsklimaat in Twente wat al een zwaartepunt op Hightech heeft. De R&D-campus zal leiden tot kennisintensieve (door)starters en spin-offs.

Samenwerking Universiteit Twente

De Universiteit van Twente biedt Lithium Werks de kans om kennis uit te wisselen en samenwerking te initiëren tussen universitaire onderzoekers en R&D-staf van Lithium Werks. Technology Base Twente biedt een geweldige locatie met ruimte voor ontwikkeling van de R&D campus.

Een R&D-campus sluit daarnaast aan bij andere clusters in Oost-Nederland, zoals de Battery Valley en IKPW in Arnhem en de Clean Tech Regio tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen, met een focus op circulaire economie. Oost NL legt verbindingen tussen deze hotspots.

Oost NL ondersteunt dit initiatief vanuit haar opdracht de economie van Oost-Nederland duurzaam te versterken. Oost NL investeert in bedrijven die oplossingen willen vinden voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen, zoals Lithium Werks doet met innovaties voor energieopslag. Lithium Werks sluit aan de wereldwijde opgave om duurzame energie te gebruiken en CO2-uitstoot te verminderen.​