Oost NL

BREXIT BLOG: Brexit-kansen voor Oost-Nederland in 2018

Hoe de brexit ook uitpakt, twee dingen zijn zeker: het gaat gebeuren en er zullen (hoge of lage) douanetarieven gaan komen (voor specifieke producten). Dat is vooral slecht nieuws voor de Nederlandse bedrijven die exporteren naar het VK. De waarde van de export vanuit Nederland naar het VK bedraagt zo’n € 40 miljard en veel Nederlandse bedrijven zullen dus de nadelige effecten van de brexit gaan ervaren, na maart 2019.

Foto Fons

Toch biedt de brexit ook kansen. We hebben de afgelopen maanden gezien dat financiële instellingen en verzekeraars zich gingen vestigen op het Europese continent. Amsterdam heeft daarvan kunnen profiteren, zij het op beperkte schaal. De komst van het EU medisch agentschap EMA naar Amsterdam heeft wel grote impact op de bedrijvigheid in Nederland, vanwege de omvang van het agentschap zelf en de eraan gerelateerde organisaties en bedrijven. Met de brexit in het verschiet, liepen financiële instellingen en verzekeraars voorop bij de verhuizing van het VK naar het Europese continent, omdat de aanvraag van een bankvergunning toch algauw zo’n 16 maanden in beslag neemt. Grote organisaties als EMA volgden tijdig, vanwege de grote complexiteit van de verhuizing.

In 2018 zullen we een inhaalslag zien: bedrijven in het VK met een Europese afzetmarkt zullen vestigingen opstarten op het Europese continent

Tot op heden zijn veel andere bedrijven in het VK terughoudend geweest in het verplaatsen van de activiteiten vanuit het VK naar het Europese continent. Dat heeft twee oorzaken: de onduidelijkheid over de mogelijke handelsovereenkomsten na maart 2019 en het ingeschatte risico dat een verhuizing van een deel van het bedrijf naar het vasteland leidt tot negatieve beeldvorming onder afnemers in het VK. In 2018 zullen we een inhaalslag zien: bedrijven in het VK met een Europese afzetmarkt zullen vestigingen opstarten op het Europese continent, om goed voorbereid te zijn op de situatie na maart 2019. Naar verwachting zullen veel bedrijven de strategie volgen van kleinschalige vestigingen op het vasteland die, zo nodig, begin 2019 snel kunnen worden opgeschaald.

Voor Oost-Nederland zullen zich interessante kansen voordoen in de logistieke sector. Productiebedrijven en handelshuizen in het VK die een belangrijke afzetmarkt hebben op het Europese vasteland zullen hun distributiecentra verplaatsen naar het continent om de nadelige effecten van douanetarieven te reduceren. Gelderland en Overijssel bieden op het terrein van logistiek zondermeer uitstekende vestigingslocaties op strategische kruispunten van wegen, water en spoor.

Producenten van chemische producten zullen in Twente, omgeving Zwolle en omgeving Nijmegen interessante clusters aantreffen.

Ook bedrijven in het VK die te maken hebben met ‘regulatory affairs’, en klanten hebben in Europa, zullen geneigd zijn om zich te vestigen op het continent. Het gaat hier bijvoorbeeld om producenten van levensmiddelen en chemische producten. Het is aannemelijk dat er verschillen gaan ontstaan tussen de regelgeving in Europa en het VK, en dat de Europese markt beschermd zal worden door non-tarifaire maatregelen. Levensmiddelenproducenten zullen zich in Oost-Nederland aangetrokken voelen door clusters in de omgeving van Wageningen, Nijmegen, de noordrand van de Veluwe en de omgeving Zwolle. Producenten van chemische producten zullen in Twente, omgeving Zwolle en omgeving Nijmegen interessante clusters aantreffen.

De brexit, hoe nadelig ook voor veel bedrijven, zal op deze manier dan toch weer bijdragen aan nieuwe banen en investeringen in Oost-Nederland.

Dit is het eerste deel van de Brexit Blog van Fons de Zeeuw, manager International bij Oost NL