Header fallback 1

'Breng innovatieve ideeën over energieopslag een stap verder'

Belangrijke stappen zetten op het gebied van energieopslag. Dat is de kern van het Interreg 5B project STEPS; STorage of Energy & Power Systems. Bij dit project draait het om innovatieve bedrijven die oplossingen ontwikkelen voor het opslaan van energie. Wendy de Jong, directeur van leadpartner Oost NL, legt uit wat STEPS kan betekenen voor energieopslag-bedrijven in de NWE-regio:

Windmolenpark Betuwe

Energieopslag is een belangrijke stap voor de energietransitie. Duurzame energiebronnen als zonne- en windenergie leveren niet constant dezelfde hoeveelheid energie. Door het op te slaan kan het opgewekte vermogen af worden gegeven op momenten dat er behoefte aan is.

Versterken concurrentiepositie
De partners van STEPS gaan in Noordwest-Europa de concurrentiepositie van innovatieve bedrijven die zich bezighouden met energieopslag versterken. Dit gebeurt onder meer door een gebruiksgerichte, vraaggestuurde aanpak om producten dichter bij de markt te brengen via fieldlabs. In deze testomgevingen komen de opwek en distributie van elektriciteit samen met ontwikkelaars van energieopslagproducten. Zo kunnen partijen hun producten door ontwikkelen voor de specifieke elektriciteitsmarkt in het desbetreffende land en voor Noordwest-Europa.

Business Support Programma
Meer dan 55 mkb’ers hebben ondertussen een aanvraag ingediend tijdens de eerste voucher call in januari. Momenteel worden die bedrijven zorgvuldig geselecteerd en aan de ondersteunende universiteiten gekoppeld. In totaal zullen 20 mkb’ers ieder afzonderlijk ondersteuning twv 12.500 euro ontvangen, van gerenommeerde universiteiten om hun oplossingen voor energieopslag verder te ontwikkelen. De aanvragers worden begin maart op de hoogte gesteld van de uitslag. Mkb’ers die niet geselecteerd zijn voor de eerste voucherronde worden uitgenodigd om opnieuw een aanvraag in te dienen voor de tweede call die in mei-juni 2021 start.

STEPS
Naast Oost NL zijn de volgende partners betrokken bij STEPS: Universiteit Twente; België: Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, Flux 50, en Universiteit Gent; Duitsland: House of Energy en Technical University of Darmstadt; Verenigd Koninkrijk: Cambridge Cleantech en The Faraday Institution; Ierland: National University of Ireland Galway, Carlow Kilkenny Energy Agency CLG – TA3 Counties Energy Agency, Galway Energy Co-operation. Daarnaast zijn verschillende fieldlabs en energiecoöperaties betrokken. STEPS is een project binnen het Interreg-programma Noordwest-Europa. Interreg-programma Noordwest-Europa valt onder het Europese Cohesiebeleid en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees hier meer over de kansen die STEPS biedt.