Oost NL

10 academische startups winnen deelname aan GES en een reis naar Silicon Valley

Een vakjury heeft in bijzijn van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, uit 28 genomineerde startups de 10 winnaars bekendgemaakt van de Academic Startup Competition. De 10 startups mogen pitchen op de Global Entrepreneurship Summit (GES) en krijgen van het Ministerie van EZK een reis naar Silicon Valley aangeboden. Onder de winnaars drie bedrijven uit Oost-Nederland; ArthroSave, LipoCoat en CardiacBooster. 
ASC-rgb
Staatssecretaris Mona Keijzer: “Academische startups zijn voor Nederland ontzettend belangrijk vanwege hun vaak innovatieve doorbraken die op allerlei manieren impact hebben op de maatschappij. De 10 winnaars laten zien dat Nederlandse universiteiten en instituten meespelen op het hoogste mondiale podium.” Deze mening wordt gedeeld door Pieter Duisenberg, voorzitter Vereniging van Universiteiten (VSNU): “Academische startups slaan een brug tussen wetenschap en samenleving: zij zetten baanbrekende wetenschap om in tastbare innovaties en dat is heel waardevol. Deze 10 startups laten zien dat onze inspanningen om ondernemerschap te promoten op de universiteit, vruchten afwerpt en daar ben ik trots op. We willen hier in de toekomst op blijven inzetten.”
 

De 10 winnende startups zijn: 

  • ArthroSave (UMC Utrecht)
  • LipoCoat (University of Twente) 
  • Mosa Meat (Maastricht University)
  • Amphera (Erasmus MC) 
  • Stentit  (Technical University of Eindhoven) 
  • VSParticle (Delft University of Technology) 
  • Kepler Vision Technologies (University of Amsterdam) 
  • Findest (VU Amsterdam) 
  • Confocal.nl (University of Amsterdam)
  • CardiacBooster (Radboudumc)

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta. Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische startups vanuit de universiteiten internationaal in de spotlight. 

Drie winnaars uit Oost-Nederland: ArthroSave, LipoCoat ​en CardiacBooster ​

Onder de winnaars ook ArthroSave, waar Oost NL begin 2019 in investeerde als fondsmanager van Topfonds Gelderland. ArthroSave ontwikkelde de KneeReviver waarmee de noodzaak voor het plaatsen van een knieprothese bij jonge patiënten jaren kan worden uitgesteld. CardiacBooster kon met een lening vanuit het RedMedTech Discovery Fund II verdere stappen zetten in haar ontwikkeling. Het fonds verstrekt leningen verstrekt aan Gelderse bedrijven die actief zijn in de Health, de provincie Gelderland subsidieert het fonds. Oost NL werkt samen met Health Valley, Radboudumc en Saxion aan de uitvoering van het fonds. 

Kijk op de website: www.academicstartupcompetition.nl voor meer informatie over de competitie, de jury en de winnende startups.​