Oost NL

Innovatiemissie naar Japan: Smart Food Innovations

SAVE THE DATE: 23 november - 1 december 2019. Bent u actief in de Food-sector en wilt u de Japanse markt verkennen, of uw aanwezigheid daar uitbreiden? Neem dan deel aan de 'Smart Food Innovation' missie naar Japan in het najaar van 2019. De missie is een goede gelegenheid om uw bedrijf of kennisinstelling te introduceren en uw marktkansen in Japan te verkennen.

Voordelen van deelname aan een innovatiemissie op een rij:

  • Ontmoetingen met potentiële zakenpartners
  • Groei van uw internationale netwerk
  • Beter zicht op marktkansen in Japan
  • Uitwisseling van kennis vergroten van uw naamsbekendheid

Kansen voor Nederland: Food en equipment

De goede reputatie van de Nederlandse Food-sector én de toenemende vraag naar innovatieve producten bieden kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo is Japan de grootste importeur van Nederlandse kaas buiten de EU. Het Europese handelsverdrag met Japan (EPA) verlaagt drempels voor Nederlandse exporteurs van voedingsmiddelen, verse groenten, bloemen, fruit en vlees. In Japan, de derde grootste economie van de wereld, wonen 126 miljoen welvarende mensen die hoge eisen stellen aan hun voedsel.

Nederlandse kennis en equipment kunnen een rol spelen in de modernisering van de Japanse agrifoodsector. Daarnaast is er behoefte aan landbouwtechnologie en -machines: met name op het terrein van robotica, ICT automatisering en ketenmanagementsystemen. Maar ook voor meer traditionele voedselproducten liggen kansen in Japan, zo exporteert Nederland vooral veel verwerkt vlees/vis, bakkerij en- zoetwaren en verwerkt fruit/groente naar Japan.

Kansen in de landbouwsector

De vergrijsde en gefragmenteerde landbouwsector staat in Japan voor grote uitdagingen. Tekort aan arbeid, veel schakels in de keten, hoge kosten van input, geografische omstandigheden, wat zich uit in hoge voedselprijzen. Vanuit de overheid is er daarom druk richting de sector om de voedselzelfvoorzieningsgraad op te schroeven. Grote (non-agro) bedrijven als Panasonic, NEC en Toyota stappen inmiddels in de landbouwproductie. Hoogwaardige technologische oplossingen, zoals agro-robotics, automatisering, ICT, precisie-farming, zijn daarbij het uitgangspunt. Nederlandse bedrijven die op deze terreinen actief zijn, kunnen op veel interesse van Japanse bedrijven rekenen.

Voor wie

Bent u een R&D-manager, CEO, CTO of business development manager van een bedrijf of kennisinstelling actief in de Food-sector? Heeft u interesse in de Japanse markt of het aangaan van samenwerkingen met Japanse bedrijven of investeerders in de voedselindustrie? Dan is deze missie voor u een mogelijkheid om die ambities te verwezenlijken.

Interesse en aanmelden

Deze missie staat open voor bedrijven uit heel Nederland, met een focus op Gelderland en Overijssel. Heeft u interesse in deelname? Vul dan vast het korte aanmeldformulier in. Heeft u vragen over de missie? Neem dan contact op met Belqis Askaryar (belqis [dot] askaryar [at] oostnl [dot] nl), 06 - 14 97 95 34.

Bent u benieuwd naar het programma? Download dan de flyer voor de missie (pdf), met onder meer een uitgebreid conceptprogramma. 

Kosten:

Het dienstenpakket bestaat uit reis- en verblijfkosten, deelname aan de (collectieve) programmaonderdelen, matchmaking, collectief lokaal vervoer met privé bus en bullet trein, vrijetijdsprogramma en lokale ondersteuning door de organisatie tijdens uw verblijf in Japan. Dit complete pakket kunnen wij u aanbieden voor € 5.950 per deelnemer excl. btw.

Organisatie:

Oost NL organiseert de innovatiemissie  in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland om internationale handel te stimuleren. Voor de opzet en organisatie van de Japanse innovatiemissie werkt Oost NL in nauwe samenwerking met Foodvalley en VoyEdge. Daarnaast werkt Oost NL samen met brancheorganisaties, lokale partijen, ambassade, consulaat, provincies, kennisinstellingen ter exportondersteuning van Nederlandse bedrijven. 

Verder lezen? 

Bekijk de volgende interessante artikelen om meer te weten te komen over de mogelijkheden in Japan:

Nederlandse innovaties antwoord op Japanse vraag.
Overzicht van de EPA effecten voor Nederland.
Kansen voor Nederlandse ‘start- en scale-ups’ in Japan.
Kansen voor de Nederlandse agrifood sector in Japan.

Startdatum
Einddatum
Locatie

​Japan