Vancouver

Economische missie Agtech naar Vancouver (Canada)

Bent u innovatief in de land- en tuinbouwtechnologie (Agtech)? En wilt u zakendoen in British Columbia, Canada? Ga dan van 17 tot en met 21 april 2023 mee met de economische missie Agtech naar Vancouver. Deze missie is onder leiding van Liesje Schreinemacher, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Peter Spaans, vertegenwoordiger van AVAG, is zakelijk missieleider.

Deze missie biedt u als ondernemer in de land- en tuinbouw (mkb) volop mogelijkheden om te netwerken, kennis te maken met de lokale markt en om in contact te komen met mogelijke zakenpartners en/of opdrachtgevers.

Tijdens deze missie kunt u de juiste contacten leggen om te bouwen aan een langdurige samenwerking. De aanwezigheid van minister Schreinemacher geeft u een unieke kans om dit op hoog niveau te doen. Daarnaast kunt u in haar bijzijn bijvoorbeeld contracten ondertekenen of een Memorandum of Understanding (MoU).

Deze missie bouwt verder op de intentieverklaring van de Nederlandse overheid en de overheid van British Columbia voor een meerjarige samenwerking op het gebied van agtech. Brancheorganisaties (onder andere AVAGBCCAIFME en Oost NL), onderzoeksinstituten (WURSFU) en bedrijven in Nederland en British Columbia werken samen aan een agtech innovatieagenda. Daarmee willen zij gezamenlijke uitdagingen aanpakken in de tuinbouw. Tijdens de missie maakt u kennis met dit initiatief en met de al aangesloten Nederlandse en Canadese partners.

Agtechsector in British Columbia

De tuinbouw in het Canadese British Columbia staat – net als in Nederland – voor uitdagingen op het gebied van arbeid, duurzaamheid/ circulariteit, voedselverspilling, kwaliteit en verdienvermogen. agtech kan een deel van de oplossing zijn. Daarom ligt de aandacht van deze missie op automatisering, robotisering en het gebruik van Kunstmatige Intelligentie (AI) in de tuinbouw.

  • Vanuit British Columbia is er specifiek vraag naar oogstoplossingen, kwaliteitscontroles en naar het automatisch verpakken en sorteren.
  • Daarnaast is er ruimte voor bedrijven die actief zijn in andere agtechsectoren. Bijvoorbeeld algemene teeltmanagement in de kas (zoals automatische oplossingen voor insectenbestrijding), het verpotten van planten en ziektedetectie.
  • Er is ook belangstelling voor andere verwarmingsmogelijkheden voor kassen, met nadruk op gasloze alternatieven.

Er is onderzoek gedaan naar kansen in de landbouw in British Columbia onder de naam 'Study of the BC Agriculture Sector 2020 (pdf)'. Tijdens een bezoek in november 2022 van Wageningen University & Research werd bevestigd dat er vraag is naar automatisering, robotisering en Kunstmatige Intelligentie (AI). Dit om de druk op de sector te verlichten.

Marktkansen in British Columbia

  • British Columbia is de meest westelijk gelegen provincie in Canada. Met 5 miljoen inwoners is dit de derde provincie van Canada. 
  • British Columbia is in Canada de op een na grootste provincie binnen de tuinbouw. 
  • In British Columbia zijn meer dan 150 agtech-bedrijven: dat aantal neemt snel toe. Belangrijke gewassen die worden verbouwd in British Columbia zijn onder meer komkommers, paprika's, tomaten, champignons, bessen, bloemen en uitgangsmaterialen.
  • In de regio Vancouver (de 'Lower Mainland') inclusief de Fraser Valley wonen 3 miljoen mensen. De Fraser Valley is het centrum van de tuinbouw in West-Canada: een dynamische en snelgroeiende sector met een jaaromzet van $ 2,3 miljard. De Valley heeft bijna hetzelfde klimaat als Nederland. 

Handel en samenwerking tussen Nederland en British Columbia

Nederland staat in de top 10 van investeerders in Canada. Nederland was in 2020 zelfs de 2e buitenlandse investeerder (FDI). British Columbia ontvangt 10% van de Nederlandse import naar Canada. Voor British Columbia is Nederland de 7e exportbestemming. 

De relatie tussen Nederland en British Columbia – en Canada als geheel – is hecht. Ongeveer 1 op de 20 Canadezen in British Columbia heeft een Nederlandse achtergrond. Dit vergroot sterk onze kansen en het vertrouwen in Nederlandse innovaties, vergeleken met andere landen. Met name in de land- en tuinbouw hoor je veel Nederlandse achternamen. Boeren en tuinders staan vaak nog in goed contact met hun vakgenoten en/of familie in Nederland. Ze kopen vaak hun nieuwste technologie in Nederland en bezoeken ons land regelmatig.

Marktkansen in de agtechsector

  • De overheden van Nederland en van British Columbia werken al jaren nauw samen op beleidsniveau. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de overheid van British Columbia ondertekenden in 2019 een intentieverklaring op het gebied van duurzame agtech en voedselzekerheid. 
  • Dit is in mei 2022 uitgebreid met een actieplan, gericht op samenwerking tussen overheid, private partijen en kennisinstellingen op het gebied van agtech innovatie. Alles met als doel om de productiviteit, weerbaarheid en duurzaamheid binnen de sector te verbeteren. Het actieplan is ook ondertekend door 2 provinciale Canadese ministers en door het Nederlandse Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 
  • British Columbia biedt marktkansen. Niet alleen voor bekende namen, maar ook voor Nederlandse start-ups en scale-ups. 
  • De agtechsector in British Columbia is aantrekkelijk voor Nederlandse bedrijven door de nauwe banden met Nederland vanuit de Nederlandse immigratie en door onze goede naam op het gebied van agtech. 

De sector in British Columbia heeft dezelfde problemen als de Nederlandse sector, zoals werknemerstekorten en de extra druk op verduurzaming van het voedselsysteem. Van daaruit komt de vraag naar duurzame oplossingen voor automatisering, robotisering en Kunstmatige Intelligentie (AI). Oplossingen die soms al wel te vinden zijn in Nederland maar die nog hun weg moeten vinden naar West Canada en specifiek naar British Columbia.

Programma

Bekijk het conceptprogramma (pdf).

Voor wie?

Deelname aan deze missie staat uitsluitend open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn in de hierboven beschreven terreinen van agtech. 

Het westen van Canada biedt veel marktkansen voor soms nog ondervertegenwoordigde groepen ondernemers. De regio heeft extra waardering voor diversiteit, inclusiviteit en out of the box-denken. 

  • In British Columbia is het aandeel vrouwelijke eigenaren van agrarische operaties 39,7%: het hoogste aandeel van heel Canada. Wij nodigen daarom vooral ook vrouwelijke ondernemers en ondernemers van verschillende achtergronden uit om mee te gaan met deze missie. 
  • Daarnaast staat de missie ook vooral open voor start-ups, jonge ondernemers en scale-ups.

Waarom meedoen?

Door mee te doen aan de economische missie Agtech naar Vancouver: 

  • krijgt u inzicht in veelbelovende projecten binnen de land- en tuinbouwtechnologie; 
  • komt u in contact met inspirerende ondernemingen en instellingen tijdens collectieve bezoeken in Vancouver; 
  • maakt u kennis met mogelijke zakenrelaties via individuele matchmaking (netwerkgesprekken op maat);
  • ontmoet u Nederlanders die ondernemen aan de Canadese westkust en die hun ervaringen willen delen;
  • voert u zakelijke gesprekken tijdens seminars en collectieve bezoeken;
  • doet u kennis op tijdens netwerkgesprekken met relevante bedrijven en overheden;
  • leert u nieuwe partners kennen via netwerkevenementen, in aanwezigheid van bewindspersonen (wij nodigen relevante netwerkpartijen uit voor deze evenementen, passend bij uw profiel).

U maakt ook kennis met de Nederlands-Canadese samenwerking die in ontwikkeling is op gebied van landbouwinnovatie (of duurzame agtech). De samenwerking heeft als doel een blijvend ecosysteem op te zetten om zo samen de uitdagingen van de toekomst aan te pakken in de land- en tuinbouw. British Columbia en Nederland delen daarbij kennis en handel eenvoudig uit. 

Deelname en kosten

Deelname kost € 950 per organisatie (maximaal 2 personen). Het is belangrijk dat bedrijven en kennisinstellingen die meegaan passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van de missie om een zo groot mogelijk rendement te halen. Aanmelding betekent daarom niet automatisch deelname aan de missie.

Bovengenoemde kosten zijn inclusief:

  • deelname aan collectieve programmaonderdelen;
  • collectieve netwerkgesprekken;
  • handelsreceptie / handelsdiner;
  • netwerkevenementen;
  • matchmaking;
  • lokale ondersteuning door de organisatie;
  • lokaal vervoer zoals vermeld in het missieprogramma. 

Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Wij informeren u tijdig over reis- en verblijfsmogelijkheden.

Aanmelden

Meld u aan voor deelname. De uiterste inschrijfdatum is 15 februari 2023. Per organisatie kunnen maximaal 2 personen deelnemen. Voertalen zijn Nederlands (alleen onderling bij afwezigheid van Engelssprekenden) en Engels. 

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:
Karin Schipper, projectleider missies bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO),
E: karin [dot] schipper [at] rvo [dot] nltarget="_blank"

Voor inhoudelijke vragen over Agtech:
Amy Wezenberg, consulaat-generaal Vancouver,
E: Amy [dot] wezenberg [at] minbuza [dot] nltarget="_blank"

Startdatum
Einddatum
Locatie

Vancouver