Header fallback 1

Tooling Specialist Derksen

Tot op duizendsten van millimeters ontwikkelt het team van Tooling Specialist Derksen (TSD) uit ’s Heerenberg fijnmechanische gereedschappen en producten.

Passie voor precisie

Oost NL stimuleert het technische bedrijf met behulp van een achtergestelde lening uit de MKB Kredietfaciliteit Gelderland, om zo samen met de Rabobank en Mecanis Holding het zestien jaar oude bedrijf de beste speler van de regio te laten worden. En dat gaat lukken, menen de kersverse nieuwe eigenaar Erik Van Ouwerkerk en algemeen directeur Frans Derksen. Een dubbelinterview.

TSD bestaat al zestien jaar. Waar is de fascinatie voor fijnmechanische onderdelen ontstaan?
Frans Derksen, directeur van Tooling Specialist Derksen: “Ik ben in 1982 in deze wereld gerold. Het was een moeilijke tijd en ik zocht werk. Toen kwam ik op de een of andere manier in de halfgeleiderindustrie terecht. Dat was heel precies en minutieus werk, dat trok mijn aandacht. Ik kreeg er feeling mee – ik dacht: ‘zo, dit gaat lekker’. De liefde voor het vak groeide vanzelf. Langzaam maar zeker ga je als mens dan steeds nauwkeuriger te werk. Een tiende van een millimeter wordt een honderdste, een honderdste wordt een micron: dat is een duizendste van een millimeter. Die precisie vind ik heel erg interessant.”

Erik Van Ouwerkerk vult aan: “En het is als toolingbedrijf ook van levensbelang dat je heel specifiek te werk kunt gaan. Die hoge kwaliteit is heel belangrijk voor klanten, dat moet je gewoon kunnen leveren. Het moet tegenwoordig allemaal heel precies. Als je dat onder de knie hebt, heb je veel sneller toegang tot een breed scala aan klanten.”

“We maken bijvoorbeeld onderdelen voor de meetindustrie; dat zegt eigenlijk genoeg. Ik bedoel: als je producten mag maken voor instrumenten die dingen meten? Dan moet je wel heel erg correct en minutieus werken. Dat is mooi en geeft status.“

“TSD werkt met duizendsten van millimeters. Die precisie is heel interessant”

Is het eigenlijk lastig om zo minutieus te werk te gaan?
Frans Derksen:Dat hangt ervan af welke kennis en apparatuur je hebt. Wij hebben de beschikking over de nieuwste machines en zijn daarin altijd erg vooruitstrevend geweest. Vroeger zei ik altijd: ‘op een ouwe machine moet je het leren’, maar tegenwoordig gaat de technologische vooruitgang zo snel dat het bijna te veel eist van de mens. Je moet dus investeren in technologie, maar tegelijkertijd wel over echte vakmanschap beschikken. Die combinatie hebben wij.”

“Mooi voorbeeld kwam in 2009. Een bedrijf had een tool nodig om een koppelplaat te ontwikkelen. Wij hebben die gemaakt en nog steeds wordt ‘ie fulltime gebruikt voor de productie. Het scheelt de bouw ontzettend veel kosten. Normaal worden koppelplaten aan elkaar geschroefd, maar dankzij onze tool hebben ze nu een ‘klikklaksysteem’ dat veel makkelijker werkt en bovendien goedkoper is. Mooi toch?”

Tooling Specialist Derksen is voor een groot deel overgenomen door Mecanis Holding. Daarvan ben is Erik mede-eigenaar. Waarom nam je vorig jaar de beslissing om te participeren in TSD?
Van Ouwerkerk: “In onze holding zit nog een ander bedrijf, Terracast. Daar ontwikkelen en leveren we onderdelen voor diverse industrieën. Maar Terracast doet geen eigen productie en dat was wel nodig. Dus we zochten een partner met technische kennis en vonden die in TSD. Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, was ik gelijk onder de indruk. Je proeft de passie van de mensen, ziet de machines – ik dacht gelijk: ja dit klopt. Dit is een goede partij.”

Derksen: “En toen zat hij voor een overname opeens tegenover me. Dat was wel gek.”

Van Ouwerkerk: “Nu werken we gebroederlijk samen, maar in het begin moet je toch flink onderhandelen. Sindsdien is de samenwerking echter heel goed en profiteren we juist van elkaar. Vanuit mijn achtergrond heb ik een stuk kennis als het gaat om bedrijfsstructuren. Frans voert met zijn technische ervaring de dagelijkse leiding.”

Derksen: “Het was wennen. Zestien jaar lang heb ik het alleen gedaan en dan verkoop je de toko voor een groot gedeelte… Dat is vreemd. Tegelijkertijd wist ik: het moet een succesformule blijven, dus niet zeuren. Dan gaat de knop om en werk je samen. Ik mag wel zeggen: het gaat erg goed.”

“Oost NL is niet een puur commerciële participatiemaatschappij, het kijkt ook naar maatschappelijke belangen”

Voor de overname was er geld nodig. Is dat waarom jullie Oost NL  benaderden?
Van Ouwerkerk: “Nee. De overname is gefinancierd door de Rabobank. Om onze groeiambities te kunnen waarmaken, hadden we extra kapitaal nodig. Rabobank gaf ons de tip eens te praten met Oost NL. Dat bleek een goede keus. Het feit dat Oost NL zo nauw verbonden is met de provincie is voor ons een groot voordeel. Oost NL is niet een puur commerciële participatiemaatschappij, het kijkt ook naar maatschappelijke belangen. Het draait niet alleen om keiharde winstmarges.”

“Kijk, we willen in een straal van 100 kilometer de beste worden in ons vakgebied en daar moet je samen een aantal dingen voor doen. Zo zijn we nu bezig met een kwaliteitsmanagementsysteem en zetten we een ERP-systeem op om zo een veel beter inzicht te krijgen in onze productie. Het zijn enkele stappen om klanten nog meer te interesseren in ons werk.”

De fijnmechanica bestaat al heel lang. Hoe kun je in zo’n markt nog vooruitstrevend zijn?
Derksen: “Door voorop te blijven lopen. We zijn nu heel sterk in fijnmechanische bewerkingen en dat moeten we ook blijven, maar andere markten bekijken moet óók.”

“Zo hebben we nu een student van HAN uit Arnhem die voor ons de mogelijkheden met betrekking tot 3D-printen onderzoekt. Wanneer is het voor ons tijd om een 3D-printer aan te schaffen? Heeft het zin? Momenteel kunnen die printers nog niet nauwkeurig genoeg metaal printen, maar dat kan snel anders zijn. Daar moeten we op inspelen.”

Van Ouwerkerk knikt: “Die mogelijkheden moeten we zeker bekijken. Daar zit nu nog niets commercieels in, maar in de toekomst misschien wel. Het is interessant om 3D-techniek goed te volgen. Toch is het als eerste belangrijk de kwaliteit van wat we doen hoog te houden. We willen binnen nu en tien jaar de beste van onze regio zijn, dat is onze uitdaging. En als we dan groeien, is dat vooral mooi meegenomen. Maar we willen absoluut niet naar massaproductie toe. Onze specifieke kennis is juist onze kwaliteit: wij maken kwalitatief hoogwaardige tooling en dat moet altijd zo blijven.”

Derksen: “We hebben passie voor het vak en liefde voor de techniek. Dat staat voorop. De kwaliteit moet hoog zijn – daar staan we voor. Nu en in de toekomst.”

Video impressie