Header fallback 1

Rooftop Energy

Met liefst 18.500 zonnepanelen heeft bloemenveiling Plantion in Ede een van de grootste Rooftop zonne-installaties van Nederland. Oost NL is via het Innovatie en Energiefonds Gelderland mede-investeerder in dit grootschalige project van Plantion, wat door Rooftop Energy uit Waddinxveen is gerealiseerd.

Wat doet Rooftop Energy precies?
Leendert Florusse, directeur Rooftop Energy: “Rooftop Energy verduurzaamt bedrijven door te helpen met de financiering van een zonne-installatie. Dat hebben we al voor zo’n 120 klanten in heel Nederland gedaan, variërend van een brandweerkazerne in Lelystad, tot een boerderij in Maastricht. En zo hebben we onlangs Plantion in Ede van 18.500 zonnepanelen voorzien.”

Hoe ben je op het succesvolle concept achter Rooftop Energy gekomen?
“Het hele idee van Rooftop Energy is ontstaan uit de gedachte dat we willen helpen om de verduurzaming in Nederland te versnellen. We zijn daarom gaan kijken naar de belangrijkste drempels om zonnepanelen op het dak van je bedrijf te zetten. We kwamen op twee dingen uit, die we gekscherend ‘geld en gedoe’ noemen. De eerste is vrij simpel: de investering in zonnepanelen is hoog en verdien je pas na een relatief lange termijn terug. Bij ‘gedoe’ doelen we op vraagstukken als: ‘welke zonnepanelen moet ik gebruiken, hoe is het onderhoud, wat vergt ’een complete installatie precies?’ Veel bedrijven hebben geen antwoord op die vragen en willen zich daar ook helemaal niet druk om maken. Rooftop Energy heeft een oplossing die de twee drempels wegneemt. Wij verzorgen zowel de administratie, installatie, als het beheer en onderhoud. Geen geld en gedoe meer, dus. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de kilowatturen die je zonne-installatie aan stroom opwekt, zoveel mogelijk direct gebruikt worden in je bedrijf. Zo verbruik je letterlijk je eigen stroom. Werkt de installatie niet, betaal je niets. Een vrij simpel concept, eigenlijk. Je bent als bedrijf in feite je eigen energieleverancier.”

Wat is het maatschappelijk belang van Rooftop Energy?
“Onze klanten willen graag duurzame stroom, maar kunnen of willen de eerste, vaak flinke, investering niet doen en willen de technische risico’s niet dragen voor de installatie. Plantion is in dat opzicht een mooi voorbeeld: zij hadden zelf niet genoeg geld om het project op touw te zetten. Wij hebben de complete financiering opgezet. Bij grootverbruikers zoals Plantion kan de zonne-installatie niet terugverdiend worden uit de besparing op de stroomkosten. Daarvoor zijn de kWh-kosten te laag. Het gat tussen besparing en kosten per kilowattuur wordt in dat geval opgevuld met subsidies. Het papierwerk, dat de aanvraag van subsidies met zich meebrengt, wordt onderschat. Wij regelen dat. Daarmee verkleinen we de ballast voor de klant. Daarop is ons hele concept gebaseerd.”

Wat hebben jullie met de financiering van Oost NL vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland gedaan?
“Met het hele project rondom het Plantion was zo’n 2,5 miljoen euro gemoeid. We werken binnen Rooftop Energy samen met Bank Nederlandsche Gemeenten (BNG-bank), maar die financieren niet de volledige kosten. We moesten dus op zoek naar een extra partij die ook wat meer risico durfde te nemen dan een bank. Toen kwamen we bij Oost NL uit. De investering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland die door Oost NL is verstrekt, heeft er dus feitelijk voor gezorgd dat het project bij Plantion kon doorgaan en we zo een directe bijdrage kunnen leveren aan de versnelling van de energietransitie in Gelderland.”

Waarom zou je Oost NL aanbevelen?
“In de regio kan het een goeie aanvulling zijn van je financiering. Waarom? Degene die het overgrote deel van het vreemd vermogen (de financiering) levert, heeft het grootste recht en is min of meer eigenaar van het product en bepaalt de koers. Een mede-investeerder moet dan iemand zijn die dat risico durft te nemen, want die heeft dat onderpand niet in eerste rang. Oost NL is zo’n partij. Veel meer dan traditionele investeerders.”

Video impressie