Header fallback 1

Meer goede uren voor Parkinson patiënten dankzij slim horloge

De Parkinson smartwatch verbetert de kwaliteit van leven van mensen met Parkinson. Het slimme horloge helpt bij het bepalen van de juiste dosis medicatie, waardoor patiënten zich beter voelen. 'Mijn ervaring is dat patiënten ontzettend blij worden van dit horloge', zegt voormalig neuroloog Peter Nijssen van Parkinson smartwatch. 'Als je een paar slechte uren om kunt zetten in goede uren, is dat enorme winst.'

Minder slechte uren betekent voor een Parkinson-patiënt minder kans op complicaties, zoals valpartijen of depressiviteit. Met meer goede uren kan opname in een verpleeghuis worden vertraagd, dit scheelt in de zorgkosten. Oost NL ondersteunde Parkinson smartwatch vanuit het programma De Groeiversneller. 

Juiste dosis medicatie lastig te bepalen

Meer dan 50.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Parkinson. Patiënten hebben last van stijfheid, traagheid, trillen (tremor) en balansproblemen. De problemen ontstaan door een tekort aan dopamine in de hersenen. De stof levodopa vult dat tekort aan. Voor een optimale en continue werking van het medicijn, is een juiste dosis essentieel. Peter Nijssen: 'Wat de beste dosis is, is heel individueel. Patiënten krijgen vaak te veel of te weinig medicatie. Te weinig medicatie heeft geen effect, te veel medicatie geeft ‘overbeweeglijkheid.'

Horloge als digitaal dagboek

Via zes icoontjes op het horloge kunnen patiënten hun conditie aangeven. 'De patiënt houdt 24 uur per dag bij hoe hij zich voelt, het is een soort digitaal dagboek', legt Nijssen uit. Onder een van de icoontjes zit een kleurenboog. Tikt de drager bijvoorbeeld op groen, betekent dat: ‘ik voel me oké’, geel betekent: ‘ik ben erg stijf en traag’, rood is overbeweeglijk. Ook zijn er icoontjes waarmee patiënten kunnen aangeven welke maaltijden en pillen ze nemen, wanneer zij slapen en welke symptomen ze ervaren, bijvoorbeeld hoofdpijn. Iedereen die gemachtigd is door de drager kan de gegevens inzien via de cloud. 'Parkinson smartwatch besteedt veel aandacht aan de veiligheid van data, die overigens altijd eigendom van de patiënt blijven', vertelt Nijssen. Aan de hand van alle informatie kan de behandelend arts de dosis van de medicatie bijstellen en zo optimaliseren. Juiste medicatie betekent meer goede uren.

Verbeterde versie van bestaand systeem

Met de Parkinson smartwatch geeft de patiënt zelf aan in welke conditie hij verkeert. 'Het systeem bestaat al, maar dan met papier en kleurviltstiften. Dat is voor patiënten te veel gedoe', vertelt Nijssen. De Parkinson smartwatch is simpel in gebruik. Een ander bestaand systeem is de accelerometer. Die registreert bewegingen, maar dat zegt niet alles over de gesteldheid van de patiënt. Veel snelle bewegingen betekenen niet per definitie dat de patiënt veel last heeft van tremor of overbeweeglijkheid: misschien tennist hij en voelt hij zich prima. Daarom staat bij de Parkinson smartwatch de ervaring van de patiënt centraal. “Na een ontwikkel-en testperiode werken we nu met patiënten, in samenwerking met een thuiszorgorganisatie en ziekenhuis in Oost-Nederland.” (april2021)

De Groeiversneller

Nijssen was jarenlang neuroloog in Tilburg en werkte met een prototype van het horloge. Samen met Hasse Muller, die een technische achtergrond heeft, richtte hij in 2016 het bedrijf Parkinson smartwatch op. Later voegde financieel expert Ad Linssen zich bij het tweetal. 'Oost NL wees ons op het programma De Groeiversneller', zegt Linssen. Hij kende de ontwikkelingsmaatschappij al vanuit een eerder project. 'Het is een laagdrempelige regeling. De eerste stap is makkelijk gezet: je hoeft alleen de scan in te vullen. De mensen van Oost NL stellen goede kritische vragen. Ze dachten met ons mee: ‘Zetten we de juiste stappen voor ons bedrijf, in de juiste volgorde?’ Met een groeivoucher financiert Parkinson smartwatch de expertise van een softwarebedrijf voor het verder ontwikkelen van het horloge, dat natuurlijk ook gewoon de tijd aangeeft.

De provincie Gelderland financiert De Groeiversneller, Oost NL voert het programma uit.