Oost NL

Investering in ontwikkeling van antiviraal medicijn tegen Dengue

​Wereldwijd worden elk jaar zo'n vierhonderd miljoen mensen ziek door het Denguevirus. Om virussen als Zika en Dengue te bestrijden ontwikkelt het Nijmeegse Protinhi Therapeutics hiervoor geneesmiddelen. Oost NL investeert als fondsmanager van Topfonds Gelderland samen met MSB Isala en investeerder Frans van Duikeren in Protinhi Therapeutics. Met de investering kan Protinhi verder onderzoek doen om de werking van het geneesmiddel aan te tonen, het zogeheten Proof of Concept. Dit is een belangrijke stap om het geneesmiddel op de markt te brengen.

mug

140 landen

Virale infecties van de Flaviviridae-familie veroorzaken wereldwijd in toenemende mate epidemieën in de vorm van verschillende ziektes, zoals Dengue, Zika, gele koorts en het Westnijlvirus. Het virus wordt overgedragen door muggen en teken. De ziekte verloopt vaak als een soort griep, met spierpijnen, koorts en soms huiduitslag. Het virus kan levensbedreigende complicaties geven. Er is op dit moment geen geschikt medicijn voor de bestrijding van deze ziekte op de markt. De ontwikkeling van medicijnen voor deze ziekten (met name Dengue) is lastig doordat het een virus is met meerdere 'sero-typen'. Dat maakt het ziektebeeld complex. Volgens de WHO kwam Dengue vóór 1970 slechts in negen landen voor, nu is de ziekte in circa 140 landen gediagnosticeerd. Belangrijkste redenen voor de toename in het aantal risicogebieden zijn de verschuiving van de muggenpopulatie door klimaatveranderingen en de toename van het internationale personen- en vrachtverkeer.

Spin-off van Radboud Universiteit en Erasmus MC

Protinhi ontwikkelt geneesmiddelen die een remmende werking moeten hebben op de virussen. Hierdoor zijn de virussen niet langer in staat om zich te vermeerderen, zodat de ziektes kunnen worden bestreden. Bernd van Duuren, directeur van Protinhi: "Dat het virus steeds vaker voorkomt maakt het urgenter dat er een medicijn komt. Onze methode blokkeert een belangrijk enzym van het virus, het protease. Met de kennis en middelen van Oost NL en MSB Isala kunnen wij ons ontwikkelprogramma versterken om bijvoorbeeld eventuele bijwerkingen uit te sluiten." Protinhi richt zich primair op Dengue en bekijkt tegelijkertijd of haar geneesmiddel ook in te zetten is bij andere virale infecties. Protinhi startte als spin-off van Radboud Universiteit en Erasmus MC en is gevestigd op de NovioTechCampus in Nijmegen.

Investeren in een effectief geneesmiddel

Oost NL investeert vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland in ondernemers die bijdragen aan de effectieve en betaalbare zorg, legt Pieter Rhemrev, manager van de business unit Capital bij Oost NL, uit: "De omvang en impact van een ziekte als Dengue rechtvaardigt onze investering in Protinhi. We zijn als Oost NL al vanaf een hele vroege fase bij Protinhi betrokken en wij hebben er alle vertrouwen in dat met deze investeringsronde, de gedrevenheid van de ondernemer en de wetenschappelijke expertise die dit team aan zich heeft weten te binden Protinhi een belangrijke stap zet in de ontwikkeling van een effectief geneesmiddel, waar duidelijke behoefte aan bestaat."

Het Business Angel Netwerk van Oost NL koppelde investeerder Frans van Duikeren aan Protinhi. Hij gelooft in het belang van de verdere ontwikkeling van Protinhi's geneesmiddel. "De gevolgen van een besmetting door elk van de virussen in deze virusfamilie zijn zo ernstig dat voor patiënten en hun omgeving een bijna ondraaglijk last vormt. Het concept dat door Protinhi ontwikkeld is verdient het om zich te kunnen bewijzen," aldus Van Duikeren.