Header fallback 1

Innovatiecentrum voor duurzame technologie OnePlanet gaat van start

​Provinciale Staten hebben ingestemd met een financiering voor OnePlanet van 65 miljoen euro voor de komende acht jaar. Hier zullen innovatieve technologieën worden onderzocht en ontwikkeld voor voeding, gezondheid en landbouw.

imec

De Provinciale Staten stemden in voor de opening van een nieuw technologie- en innovatiecentrum OnePlanet in Gelderland. De provincie gaat akkoord met het bedrag van 65 miljoen voor een periode van acht jaar om innovaties voor voeding, landbouw en gezondheid te ontwikkelen en versnellen. De oprichters zijn de Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc en imec Nederland. Door intensief samen te werken met bedrijven in de regio en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL wordt de regionale economie aanzienlijk versterkt.

 

Volgens de initiatiefnemers van OnePlanet zijn technologische innovaties hard nodig voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en bevolkingsgroei. Binnen het onderzoekscentrum zal onder andere worden gewerkt aan nieuwe technologieën voor de vroegtijdige signalering van ziektes bij mensen. Veel ziektes kunnen worden voorkomen met de juiste voeding op basis van persoonlijke gezondheidsdata of behandelingen alvast uitgetest door organen te kweken op chips. Daarnaast zal de manier waarop wij voedsel verbouwen en consumeren worden geïnnoveerd. Met nieuwe landbouwtechnologie, zoals sensoren die voedingsstoffen in de grond en het water meten, of met slimme technologie voor de verticale landbouw, is het doel om met minder grondstoffen meer voeding lokaal te produceren.

 

Vanuit de twee locaties Wageningen en Nijmegen gaan interdisciplinaire teams met onder andere voedseltechnologen, datawetenschappers, medici en biochemische onderzoekers samenwerken. Bij de start in 2019 worden er 35 onderzoekers aangenomen en dit aantal groeit geleidelijk door naar 120 in 2028. Daarnaast zal OnePlanet een centrale positie innemen door samen te werken met kennisinstituten, overheid, (lokale) MKB bedrijven en het MBO/HBO onderwijs. Het centrum wil ook toekomstbestendige opleidingen stimuleren en stages aanbieden die inspelen op snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt door de invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en automatisering. De verwachting is dat OnePlanet een positieve impact zal hebben op de indirecte werkgelegenheid en een trekpleister wordt voor internationaal talent.

Om een voorproefje te geven is er een korte film gemaakt.