Oost NL

BREXIT BLOG: Overijssel en de brexit

Hoe de brexit ook gaat verlopen, de handel tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU landen zal additionele kosten met zich meebrengen na de uittreding van het VK. Het gaat daarbij om importheffingen (mogelijk WTO tarieven bij een ‘no deal’), kosten voor certificering, kosten voor douaneafhandeling, kosten veroorzaakt door wachttijden, etc.
brexit
Overijssel is goed voor een aandeel van 7% van de totale Nederlandse export. Dat is een substantieel aandeel. De economie van Overijssel is daarmee sterk gericht op de export. Meer dan de helft van de export van Overijssel komt uit Nood-Overijssel, ruwweg de regio Zwolle. Twente levert ongeveer een derde van de Overijsselse export. Duitsland de belangrijkste handelspartner voor export vanuit Overijssel en het VK staat op plek twee. Zo’n 10% van de Overijsselse export gaat naar het VK. Daarmee is Overijssel gevoelig voor de gevolgen van de brexit. Voor Overijssel zijn ‘chemische producten’ het belangrijkst voor de export. De categorie ‘chemische producten’ omvat ook producten van rubber en kunststof. Daar vallen bijvoorbeeld de banden van Apollo Vredestein onder en de buizen van Wavin. Daarna volgen de productgroepen ‘machines en vervoermaterieel’ (waar veel high-tech systemen onder vallen) en ‘fabrikaten’ (de outputs van de maakindustrie, zoals meubels). 
 
Producenten uit Overijssel die naar het VK exporteren zullen vooral hun marktaandeel zien verminderen wanneer zij moeten concurreren tegen Britse aanbieders. Dat komt omdat de producten uit Overijssel duurder worden in het VK vanwege de eerder genoemde additionele kosten na de brexit en vanwege de te verwachten koersdaling van het Britse Pond na de brexit. Naar verwachting zullen met name de Overijsselse producenten in de chemische industrie, de electro-technische industrie en de meubelindustrie marktaandeel verliezen in het VK na de brexit, omdat er in deze productgroepen serieuze Britse concurrenten zijn.  

Kansen

Tegelijkertijd biedt de brexit kansen voor Overijsselse bedrijven om marktaandeel in Europa te vergroten. De Britse export naar Europa zal duurder worden en Overijsselse bedrijven die concurreren met Britse bedrijven in Europa kunnen daardoor hun marktpositie ve​rbeteren. De belangrijkste exportstromen vanuit het VK naar Europa bestaan precies uit de productgroepen waar Overijssel ook sterk in is: ‘machines’ (inclusief high-tech), ‘fabrikaten’ en ‘chemische producten’. Bedrijven in Overijssel kunnen in Nederland en elders in Europa mogelijk marktaandeel van Britse bedrijven overnemen binnen deze productgroepen door concurrentie op prijs en kwaliteit. Daarnaast exporteert het VK aanzienlijke volumes energieproducten (onder meer gas) en agri-food naar Europa. Ook in de levensmiddelen kunnen Overijsselse bedrijven mogelijk hun marktaandeel in Europa vergroten.  
 
Tenslotte zijn er bedrijven die in het VK gevestigd zijn maar die mogelijk besluiten om naar Overijssel te komen, als hun afzetmarkt vooral op het Europese continent zit. De komst van deze bedrijven versterkt de structuur van de Overijsselse economie.
 
In deze reeks verschenen eerder:

Brexit biedt kansen voor Oost-Nederland

Hope for the best prepare for the worst

Aan de slag vanuit Londen

Gelderland en de Brexit