Oost NL

BREXIT BLOG: Gelderland en de brexit

Hoe de brexit ook gaat verlopen, de handel tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU landen zal additionele kosten met zich meebrengen na de uittreding van het VK. Het gaat daarbij om importheffingen (mogelijk WTO tarieven bij een 'no deal'), kosten voor certificering, kosten voor douaneafhandeling, kosten veroorzaakt door wachttijden, etc.

brexit-eu-europe-113885

Gelderland is goed voor een aandeel van 8% van de totale Nederlandse export. Dat is een substantieel aandeel. De economie van Gelderland is daarmee sterk gericht op de export. Duitsland de belangrijkste handelspartner voor export vanuit Gelderland, België staat op plek twee en het VK volgt op de derde plaats. Zo'n 7% à 8% van de Gelderse export gaat naar het VK. Daarmee is Gelderland wel gevoelig voor de gevolgen van de brexit, maar toch minder dan bijvoorbeeld Overijssel. Ongeveer 35% van de export van Gelderland komt uit de Veluwe regio, het gebied waarin Apeldoorn, Barneveld en Ede/Wageningen liggen. De regio Arnhem Nijmegen groeit in exportvolume en is goed voor ongeveer een derde van de Gelderse export. Voor Gelderland zijn agri-food producten het belangrijkst voor de export. Daarna volgen de productgroepen 'machines en vervoermaterieel' (waar veel high-tech systemen onder vallen) en 'fabrikaten' (de outputs van de maakindustrie, zoals meubels).

Producenten uit Gelderland die naar het VK exporteren zullen vooral hun marktaandeel zien verminderen wanneer zij moeten concurreren tegen Britse aanbieders. Dat komt omdat de producten uit Gelderland duurder worden in het VK vanwege de eerder genoemde additionele kosten na de brexit en vanwege de te verwachten koersdaling van het Britse Pond na de brexit. Naar verwachting zullen met name de Gelderse producenten in de machine industrie en de electro-technische industrie marktaandeel verliezen in het VK na de brexit, omdat er in deze productgroepen serieuze Britse concurrenten zijn. Dit geldt ook, zij het in iets mindere mate, voor de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische producten.   

Kansen

Tegelijkertijd biedt de brexit kansen voor Gelderse bedrijven om marktaandeel in Europa te vergroten. De Britse export naar Europa zal duurder worden en Gelderse bedrijven die concurreren met Britse bedrijven in Europa kunnen daardoor hun marktpositie verbeteren. De belangrijkste exportstromen vanuit het VK naar Europa bestaan precies uit de productgroepen waar Gelderland ook sterk in is: 'agri-food', 'machines' (inclusief high-tech), en 'fabrikaten'. Bedrijven in Gelderland kunnen in Nederland en elders in Europa mogelijk marktaandeel van Britse bedrijven overnemen binnen deze productgroepen door concurrentie op prijs en kwaliteit.

Tenslotte zijn er bedrijven die in het VK gevestigd zijn maar die mogelijk besluiten om naar Gelderland te komen, als hun afzetmarkt vooral op het Europese continent zit. De komst van deze bedrijven versterkt de structuur van de Gelderse economie.

In deze reeks verschenen eerder:

Brexit biedt kansen voor Oost-Nederland

Hope for the best prepare for the worst

Aan de slag vanuit Londen

Overijssel en de Brexit